Cinc explotacions agràries del cens de Productes de la Terra Maresme han format part d’un estudi que ha analitzat la comercialització i la distribució dels productes ecològics en circuits curts (venda directa del productor/a). El treball ha estat elaborat com a projecte de Dinamització Local Agroecològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Maresme i el programa Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.
Les conclusions han estat presentades en una jornada en la qual han participat les 5 explotacions que han estat objecte d’estudi: La Magalla (Cabrera de Mar), El Petit Bané (Vilassar de Mar), Ecotràmec (Tordera), l’Horta d’Òrrius (Òrrius) i els Horts de l’Alegria (Tiana) i l’explotació Mas Roca (Palafolls) convidada a la sessió participativa. En el decurs de la trobada s’han posat en comú els reptes de la distribució i les accions que caldria engegar per posar en valor el producte ecològic, de proximitat i de temporada.
Una aposta territorial que impulsi el sector
Una de les qüestions que s’ha posat sobre la taula és la necessitat de fer una aposta territorial per la producció ecològica impulsant la creació de mercats de pagès al Maresme amb comercialització exclusiva de producte certificat ecològic, de temporada i de proximitat. Una acció que es podria complementar facilitant la incorporació de parades ecològiques als mercats setmanals ja existents.
D’altra banda, els petits productors ecològics consideren que caldria millorar els canals de distribució dels productes establint rutes compartides de transport que minimitzin els costos i crear un sistema de punts de recollida.