Membres de Desokupa, l'empresa contractada per Premià de Dalt

Qui és Desokupa, la polèmica empresa contractada per l'Ajuntament de Premià de Dalt

Desokupa ha estat acusada d'amenaces, coaccions i pràctiques mafioses, però l'empresa defensa la legalitat dels seus desnonaments extrajudicials, més de 7.000 des del 2016

 

L'Ajuntament de Premià de Dalt, municipi maresmenc de 10.000 habitants, ha pres una mesura sense precedents en la lluita contra les ocupacions il·legals i mafioses, contractant l'empresa Desokupa per "assessorament i intermediació" en aquests casos. Una decisió que ha desfermat la polèmica, degut al controvertit historial d'aquesta organització. 

Desokupa diu que actua "des de la més rigorosa legalitat"

Desokupa va ser creada l'any 2016 per Daniel Esteve, ex porter de discoteca i boxejador professional. Al seu web informen que en aquests sis anys de trajectòria han dut a terme més de 7.000 desocupacions "amb èxit". Les seves actuacions, que han estat titllades de desnonaments extrajudicials, se solen dur a terme a través de grups d'homes de gran corpulència i amb una presència molt intimidatòria. L'empresa afirma, però, que segueixen un protocol avalat per "experts" i "dins de la més rigorosa legalitat", i afegeix que "som l'única empresa del sector recomanada pels cossos i forces de seguretat de l'estat".

Un seguit d'afirmacions que han estat àmpliament contestades per administracions públiques, partits polítics i moviments socials, arran dels nombrosos incidents i polèmiques en els que Desokupa s'ha vist implicada en aquests darrers anys. La Conselleria d'Interior de la Generalitat ha hagut de sortir al pas per negar "complicitat" entre els Mossos d'Equadra i Desokupa, després que el cos policial rebés acusacions de partits com la CUP de "posar-se al servei dels matons" per haver participat conjuntament en desnonaments. 

L'alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadú (amb polo blanc) i a la seva esquerra, el líder de Desokupa. Foto: Ajuntament de Premià de Dalt

Entitats com la FAVB o l'Observatori DESC els han acusat de "pràctiques mafioses"

Coincidint amb l'auge de les ocupacions d'aquests darrers anys, fruit de la crisi en el mercat de l'habitatge i la profusió de pisos buits, així com de les mancances legals per fer-hi front, molts propietaris han contractat Desokupa i empreses similars per accelerar els desnonaments. Durant aquest temps, veïns de blocs ocupats han denunciat Desokupa per amenaces i coaccions. Unes acusacions que també han realitzat entitats socials i veïnals de ciutats com Barcelona, com ara la FAVB, l'Observatori DESC i la PAH, que l'any 2018 van reclamar a l'administració i a la justícia que persegueixin les pràctiques "mafioses" de Desokupa. El mateix any, una família denuncia haver patit un avortament quan Desokupa intentava fer-los fora del seu habitatge del barri barceloní del Raval.

El líder de Desokupa ha tingut gran ressò mediàtic i compta amb milers de seguidors a xarxes

Desokupa sempre ha negat categòricament aquestes acusacions, i no li han faltat altaveus per poder fer-ho. El seu líder, Daniel Esteve, que es va fotografiar ahir dimarts a l'Ajuntament de Premià de Dalt amb l'alcalde del consistori, Josep Triadó (Junts), ha estat una presència habitual en els programes de màxima audiència de les televisions estatals. A més, compta amb desenes milers de seguidors a les xarxes socials i un mitjà propi online, Desokupa TV. Malgrat que es declara apolític, els seus postulats són propers als del discurs de l'extrema dreta. Els moviments socials han acusat Desokupa d'utilitzar personal d'ultradreta i violenta en els seus desallotjaments, i al propi Esteve de difondre notícies i dades falses.

Els motius esgrimits per l'Ajuntament

L'Ajuntament de Premià de Dalt, però, ha obviat totes aquestes arestes de Desokupa a l'hora de signar-hi un contracte de col·laboració. El consistori la defineix com una empresa que "ofereix un mètode alternatiu que té per objecte la resolució amistosa de la controvèrsia existent i evitar, en la mesura del possible, un procediment judicial per a la recuperació de la possessió de l’habitatge en qüestió per part de la propietat".

"No valorem la ideologia de l'empresa, sinó l'experiència", diu l'alcalde

El govern municipal, integrat per Junts i el PSC, considera aquest acord un pas endavant en la lluita contra les ocupacions de caire mafiós que, diuen, pateix el municipi. "Volem tolerància zero amb aquestes ocupacions que comporten posar en perill el benestar i la convivència al nostre poble ja que generen inseguretat ciutadana", assegura l'alcalde en el comunicat de l'Ajuntament. En declaracions a diferents mitjans aquest dimecres al matí, Triadó ha afirmat que "no valorem la ideologia de l'empresa, sinó la seva experiència". 

Allau de reaccions

Les reaccions a la decisió de l'Ajuntament, però, no s'han fet esperar. L'exvicepresident del Govern, Pablo Iglesias, s'ha mostrat molt dur a les xarxes socials. "Que l'Ajuntament de Premià de Dalt contracti als nazis de Desokupa per fer el que la Policia Local i els Mossos no estan disposats a fer, no és ja normalitzar el feixisme, sinó recolzar-se en ell", ha tuitejat. La líder dels Comuns a Catalunya, Jèssica Albiach, també ha criticat que "Junts destini 3.000 euros públics a contractar el grup d'extrema dreta Desokupa". "És aquesta la seva política d’habitatge? De veritat no sortirà ningú a desmarcar-se’n?", es pregunta a Twitter.

La PAH, per la seva banda, ha piulat a la mateixa xarxa social que és "absolutament vergonyós" que el consistori hagi contractat als "mafiosos" de Desokupa. Altres organitzacions, com ara la Crida de Premià de Dalt han assegurat que "no volem un poble de matons i empreses fosques i violentes com Desokupa", i han reclamat un Premià "on el jovent no hagi de marxar del poble i on no hi hagi famílies que es quedin sense casa".