Des de fa uns dies la volta de l’altar major de l’església parroquial de Sant Cebrià de Vallalta està adornada amb neules i cireres confitades. Aquesta tradició, segons el Centre d’Estudis de Sant Cebrià (CESC) ha pogut documentar en els llibres parroquials, data del segle XVI, encara que es va perdre a finals del segle XIX. Sembla ser que aquest tipus de decoració, a part de l’església de Sant Cebrià, també es feia a altres localitats catalanes, valencianes i balears.
L’adorno consistia en penjar d’una cinta de roba, més o menys bonica segons el moment econòmic que vivia la comunitat parroquial, centenars de neules sense enrotllar, és a dir, com si fossin hòsties de grans dimensions. La situació econòmica de la vila també es podia deduir si les neules estaven acompanyades per fruits confitats o tintades de colors diferents.
El CESC i el rector del poble, mossèn Alfons Torrus, aquest cop han volgut recuperar aquesta tradició tal i com es feia quan el poble tenia bonança econòmica. Les neules han estat realitzades de forma artesana per la Casa Graupera de Mataró, és a dir, sense sucre, ja que al segle XVI encara no s’usava i sense cap tipus de maquinària. A més, també s’han penjat cireres verdes i vermelles confitades.
Aquest original adorno va ser col·locat a la volta de l’altra major de l’església de Sant Cebrià la setmana passada, encara que Antigament es feia el 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció, i es traurà després de reis. Llavors també es seguirà la vella tradició, ja que antigament a la tarda de reis els nens del poble es menjaven les neules que havien estat penjades durant les festes. Aquest cop, però, seran neules embassades. En qüestió d’higiene si hem avançat.