M.Coll

Sant Cebrià de Vallalta adorna l’església amb neules i cireres

Aquesta tradició, perduda des de finals del segle XIX, es original del segle XVI

Des de fa uns dies la volta de l’altar major de l’església parroquial de Sant Cebrià de Vallalta està adornada amb neules i cireres confitades. Aquesta tradició, segons el Centre d’Estudis de Sant Cebrià (CESC) ha pogut documentar en els llibres parroquials, data del segle XVI, encara que es va perdre a finals del segle XIX. Sembla ser que aquest tipus de decoració, a part de l’església de Sant Cebrià, també es feia a altres localitats catalanes, valencianes i balears.

L’adorno consistia en penjar d’una cinta de roba, més o menys bonica segons el moment econòmic que vivia la comunitat parroquial, centenars de neules sense enrotllar, és a dir, com si fossin hòsties de grans dimensions. La situació econòmica de la vila també es podia deduir si les neules estaven acompanyades per fruits confitats o tintades de colors diferents.

El CESC i el rector del poble, mossèn Alfons Torrus, aquest cop han volgut recuperar aquesta tradició tal i com es feia quan el poble tenia bonança econòmica. Les neules han estat realitzades de forma artesana per la Casa Graupera de Mataró, és a dir, sense sucre, ja que al segle XVI encara no s’usava i sense cap tipus de maquinària. A més, també s’han penjat cireres verdes i vermelles confitades.

Aquest original adorno va ser col·locat a la volta de l’altra major de l’església de Sant Cebrià la setmana passada, encara que Antigament es feia el 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció, i es traurà després de reis. Llavors també es seguirà la vella tradició, ja que antigament a la tarda de reis els nens del poble es menjaven les neules que havien estat penjades durant les festes. Aquest cop, però, seran neules embassades. En qüestió d’higiene si hem avançat.