El desplaçament de la festa de Sant Jordi al mes de juliol suposarà una caiguda important de la producció local de roses. La majoria de flors que es regalen tradicionalment el 23 d'abril ja són normalment d'importació, especialment de països com Colòmbia o Equador, i només el 5% surt de vivers del país, majoritàriament del Maresme. Aquest any, amb el canvi de data, la producció local de rosa serà encara menor i es passarà de les 200.000 unitats que es cultiven habitualment a unes 100.000, segons càlculs del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. "Ja no és època: la calor i la poda no és la mateixa que en el seu moment òptim", explica a l'ACN el portaveu del Mercat, Ignasi Ruiz.
En total la previsió del sector pel juliol és d'entre tres i quatre milions de roses, una xifra que "no es pot improvisar" i que dependrà, fonamentalment, de les importacions del mercat colombià, detalla Ruiz. Des del Mercat esperen que al mes de juliol no hi hagi problemes en el trànsit de mercaderies, com succeeix actualment.
Segons Ruiz, per a la "versió reduïda del Sant Jordi de l'abril", amb la venda de roses online, ja hi ha dificultats de subministrament perquè "només arriba un avió de càrrega a la setmana" i la producció local existent és mínima, una problemàtica que ja és estructural. "Queden tres roseristes comptats", es lamenta.
La situació de la producció local s'agreujarà al mes de juliol, quan llibreters i floristes proposen celebrar ara la diada de Sant Jordi, si les autoritats sanitàries acaben donant el vist-i-plau a la nova data. "Potser hi ha només 100.000 unitats", explica el portaveu del Mercat, que atribueix el descens a condicions climàtiques.
Amb tot, però, el sector veu "molt necessària" la celebració al juliol per tal de donar una empenta econòmica a un sector que ho està passant molt malament amb l'aturada total de la seva activitat. "No s'està facturant ni un euro i aquesta oportunitat s'ha d'aprofitar", assegura Ruiz.