Sant Vicenç de Montalt vol deixar de ser l’Ajuntament més convuls de Catalunya

Redacció / ACN

Sant Vicenç de Montalt vol deixar de ser l’Ajuntament més convuls de Catalunya

Els exalcaldes Sandoval i Martínez apel·len al vot útil per intentar recuperar l'alcaldia de Sant Vicenç i acabar amb la fragmentació

Sant Vicenç de Montalt busca posar fi a la turbulència política dels darrers anys

Sant Vicenç de Montalt vol deixar de ser l'Ajuntament més convuls i fragmentat de Catalunya, després que dels resultats de les eleccions del 2019 ja no en quedi pràcticament res. El ple el configuren només tretze regidors i tot i això van obtenir representació un total de vuit partits. El mandat, però, ha acabat amb només sis grups i un total de cinc regidors no adscrits, el 40% del total. Molts dels protagonistes cridats a posar fi a les turbulències tornen a ser els mateixos, tot i que la majoria ho fan, a més, amb unes altres sigles. Entre els aspirants destaquen l'exalcalde de Junts per Sant Vicenç Miquel Ángel Martínez i qui va ser alcalde pel PSC, Javier Sandoval, que ara és el cap de llista de la plataforma Sempre Santvi.

"No vull ni pensar en la possibilitat que tinguem un altre mandat convuls", reflexiona l'exalcalde Sandoval. És el sentir majoritari de partits i candidats, però també tots són molt conscient que les diferències personals entre els protagonistes no posaran fàcil el retorn de la pau al plenari.

Segons Martínez, de fet, en el nou mandat caldrà deixar enrere "aspectes personalistes" i que tots els regidors electes "mirin pel poble", buscant el consens en els grans projectes del municipi. La situació, augura l'exalcalde, "es pot recosir i arribar a una entesa". Tornar a la picabaralla, afegeix Sandoval, "no porta enlloc".

Per què hi ha tanta fragmentació?


Des de la diferència ideològica que els separa, tots dos exalcaldes també coincideixen, en part, en l'anàlisi sobre l'alta fragmentació política que hi ha actualment al municipi, i que no ajuda a teixir les majories estables i necessàries per garantir l'estabilitat institucional els pròxims quatre anys.

En aquest sentit, Sandoval aspira a recuperar l'alcaldia, però té clar que a diferència de fa quatre anys, no ho farà a qualsevol preu. "Evidentment serà complicat que hi hagi majories, però no donarem passos en fals", explica. Per Sandoval, el futur govern de coalició que es pugui formar després del 28-M "no pot ser de cinc o sis partits".

Martínez, per la seva banda, confia que en aquestes eleccions desaparegui aquesta excessiva fragmentació i es faci valer el "vot útil". Tot i que es presenten fins a nou formacions, l'exalcalde de Junts per Sant Vicenç espera que els electors concentrin el vot en "les persones que generis més confiança".

És per això que l'exalcalde retreu a determinats candidats "canvis de cadira" que considera incomprensibles: "Quan et presentes sota unes sigles ho fas per uns ideals i no és normal que algú del PSC es presenti amb JxCat o de la CUP passi a Valents". Aquestes situacions, diu Martínez, fan "mal" a la política.

Cartells electorals de Martínez i Sandoval. Foto: ACN

 

De la CUP a Valents i el guirigall a l'espai postconvergent

Dels tretze regidors que té actualment Sant Vicenç de Montalt n'hi ha vuit que tornen a presentar-se en alguna llista electoral i, d'aquests, cinc ho fan canviant-se de partit. És el cas de Francesc Guillem, l'exlíder del PP acusat d'estafa que ara lidera la formació local Gent de Sant Vicenç.

L'exalcalde del PSC Xavier Sandoval és ara el cap de llista de Sempre Sanvi. A nivell supramunicipal, però, els vots a aquesta formació sumaran per al PSC al Consell Comarcal i a la Diputació, ja que el PSC no presenta llistà pròpia al municipi. Amb tot, Sandoval aclareix que el seu "és un projecte de persones de diferents sensibilitats polítiques".

També inicia una nova aventura la regidora de 9 Sant Vicenç (9SV), Maria Vilalta. La formació municipalista s'ha acabat dissolent i ara Vilalta ha fitxat com a número dos de Primàries. I Robert Subirón, que es va presentar amb el PSC el 2019 i va acabar el mandat com a no adscrit, torna ara a JxCat, on ja havia militat, per ser el número dos d'Amadeu Coflent.

Els dos canvis més cridaners, però, tenen lloc als primers llocs de la candidatura de Valents, la formació que a nivell català aglutina, principalment, exmembres el PP i de Cs. El cap de llista serà Cristian Garralaga, exregidor del PSC, i l'acompanyarà com a número 2 Miquel Rovira, cap de llista del a CUP en les passades eleccions. Tots dos han acabat el mandat com a no adscrits.

Els que repeteixen sense alteracions són, principalment, Laia Sorribes, cap de files d'ERC, i Sergi Rabat, de Primàries. En aquest epígraf, però, també s'hi podria situar l'exalcalde i cap de llista de Junts per Sant Vicenç, Miquel Àngel Martínez. El seu cas, però, no és tan senzill d'entendre.

El nou projecte de Martínez

Tot i que el 2019 ja es va presentar amb aquesta candidatura, Martínez va acabar el mandat com a no adscrit després de deixar el grup per desavinences internes. De fet, de la candidatura de Junts per Sant Vicenç n'han acabat derivat dos projectes, el de JxCat, que lidera Amadeu Coflent, i el de Junts per Sant Vicenç, del propi Martínez, que s'integra a la plataforma Ara Pacte Local, on hi ha el PDeCAT. "Nosaltres sempre hem estat els mateixos", defensa Martínez.

A més, va estar a apunt de reeixir una tercera candidatura, la de l'actual alcalde Víctor Llasera. El batlle tampoc té bona relació amb alguns membres destacats de JxCat al municipi i havia arribat a presentar la plataforma municipalista Seguim, però a pocs dies d'expirar el termini per a la presentació de candidatures hi va acabar renunciant també per disputes internes.

A més de Seguim, el PSC i 9SV, qui tampoc concorrerà a aquestes eleccions és Cs. Per la seva banda, el PP s'ha reorganitzat internament i presenta una nova candidata, Maria Elisa de Mata, i també concorre una candidatura anomenada Impulsors República Catalana. En total, nou formacions que aspiren a fer-se un lloc a un dels plenaris més caòtics del país.

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt. Foto: ACN