J. Camero

Albert Calls

Saül Gordillo i els maresmencs digitals

Perfils dels protagonistes del documental 'Nosaltres, els maresmencs'

El viatge s’acaba. Nosaltres, els maresmencs va començar a la rotonda de Montgat, en el monument que ens envia cap al futur. Per això anem a Calella, a visitar el periodista Saül Gordillo (hi va néixer el 1972). Tot un referent a la xarxa, passegem amb ell per la ciutat i conversem al conegut restaurant El Hogar Gallego, de la seva família.

El periodista es va formar fent premsa comarcal. Particularment, li dec que m’ensenyés en l’etapa d’El Punt, moltes coses pràctiques de l’ofici, com fer titulars.

Gordillo ens recorda que molta gent va a Calella de marxa als locals nocturns, sense ser conscients de la identitat de l’Alt Maresme. “Crec que hi ha un sentiment de comarca, és lent, no tan fort com a d’altres territoris. A més, la gent de Mataró i Mataró exerceix més de capital ara que abans”, ens assegura.

En la seva trajectòria professional destaquen haver estat director de l'Agència Catalana de Notícies (2007-2011) i redactor en cap d'El Punt i director de les edicions d'aquest diari al Maresme i Rubí. Precisament, a l’edició comarcal va ser corresponsal (1989-1993), redactor (1993-1995) i cap de secció en l'equip fundacional, el 1995. Alhora va ser membre fundador i director de Repòrter (1992-2001), revista mensual d'informació de l'Alt Maresme, entre moltes d’altres feines.

Impulsor del portal de blocs polítics Poliblocs, és autor dels llibres Nació.cat; Superperiodistes en l'era de la sobreinformació i Les barbaritats de Fèlix Millet, així com del Bloc sense fulls (www.saul.cat).

“La gent de la comarca és activa i hi ha un pols molt digital. Arenys de Mar és un exemple d’Internet molt social; Mataró, de la ciutat amb més blocaires per metre quadrat. La gent aprofita molt bé les xarxes socials i la tecnologia a Internet per fer comunicacio i compartir”, ens explica Gordillo.

Quan li plantegem una de les obsessions de la nostra road-movie, l’equilibri entre local i universal, el periodista sentencia: “Les solucions als temes globals pasen per solucions locals i en aquest aspecte el Maresme dóna per molt. No entenc cap altra manera de fer local i global, va molt lligat”. I arribem al final.