La brutícia de les platges del Maresme s'ha posat avui en evidència. Segons un estudi fet públic per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), les platges del Maresme han estat durant aquest estiu les més quantioses de Catalunya en sòlids i escumes. Concretament, dels 897m3 de sòlids flotants que aquest estiu s'han recollit a tota la costa catalana, un 14% d'aquest volum ha estat trobat al Maresme. Sobretot s'han recollit plàstics i fustes, un 65% del total de les escombraries.
Pel que fa a les escumes, s'han registrat 136 episodis amb força o moltes escumes. La comarca amb un número més alt torna ser el Maresme, amb un 33% dels casos, seguida de les comarques del Barcelonès i el Baix Empordà. Afortunadament, els anàlisis realitzats en aquestes escumes han estat positiu, ja que han confirmat un origen natural corresponen a substàncies pròpies del medi merí- i, per tant, no contenen contaminació urbana ni fecal.
Malgrat la situació capdavantera en sòlids i escumes de les platges del Maresme, l'estudi demostra que no hi ha hagut un augment d'aquests dos factors respecte les mostres obtingudes l'any passat. Pel que fa a la qualitat de l'aigua de bany, les anàlisis realitzades la qualifiquen en un 94% de molt bona i l'altre 6% de bona.
Les platges del Maresme tampoc mostren una presència significativa d'algues micoscòpiques (fitoplàcton). En aquest cas, les platges que encapçalen la llista són les de la badia de Roses, el Ter i les rodalies del Port de Barcelona.
Davant les conclusions d'aquest estudi, realitzat aquesta darrera temporada de bany amb mitjans aeris i amb embarcacions de neteja, l'ACA ha decidit coordinar un estudi independent i exhaustiu, i participaran científics, universitats i centres de recerca- per a valorar les causes i cercar solucions per aquesta problemàtica ecològica.