El Masnou, Arenys de Mar i Canet de Mar són els tres municipis del Maresme que implemenetaran el projecte 'Sostre 360', una iniciativa de la Generalitat que ofereix acompanyament personalitzat a joves vulnerables majors d'edat al carrer i/o sense llar estable. El perfil majoritari són nois immigrats, arribats recentment a Catalunya, sense documentació i amb poca capacitat d'adhesió a serveis socials o altres projectes d'atenció a les persones joves. Els tres municipis del Maresme on s'aplica el projecte han viscut problemes de seguretat i convivència amb joves extutelats, que han generat greus tensions veïnals, i el projecte vol intentar reconduir la situació oferint una alternativa a aquest col·lectiu.
Per a joves entre 18 i 24 anys, molts en situació de sensellar
A Canet i Arenys de Mar serà el Consell Comarcal qui coordinarà el projecte, que se centrarà en 20 joves en estat de vulnerabilitat, ja siguin residents o en situació d’itinerància per la comarca. Segons informen des des de l'organisme, l'objectiu del Projecte Sostre 360º és ajudar a joves d’entre 18 i 24 anys en situació de sensellar a assolir la seva emancipació i integració social. Les intervencions dels i les professionals volen evitar la cronificació de la situació de vulnerabilitat i, en alguns casos, de deteriorament físic i de salut mental. També es preveu dotar-los d’una alternativa habitacional en els casos en què sigui necessària.
Aquesta setmana s’ha donat el tret de sortida amb la constitució de la Comissió Gestora, que treballarà en la valoració i diagnòstic inicial de la situació del o la jove i de les seves necessitats. També identificarà els recursos de la xarxa i donarà suport en la derivació a altres serveis i projectes. En concret, s'oferirà als joves acompanyament a l’autonomia personal, en forma de suport a la vida quotidiana, rutines domèstiques i hàbits saludables; vetllar per la convivència dins i fora del recurs habitacional i vinculació del o la jove als recursos de l’entorn.
Línies d'actuació
- Acompanyament per assolir l'autonomia personal en la vida quotidiana
- Suport per aconseguir documents legals i tramitar la regularització administrativa
- Formació i inserció laboral, i assoliment de competències lingüístiques i instrumentals bàsiques
- Facilitar l'accés a la xarxa sanitària normalitzada, vetllar per la seva salut física i mental i desenganxar-se de les drogues
També hi haurà suport en processos administratius, legals i judicials, és a dir, acompanyar en l’obtenció de documentació legal i els tràmits per a la regularització administrativa i vincular al jove amb assistència jurídica. A banda, es treballarà en el suport en la formació i l a inserció sociolaboral, entès com un acompanyament en el procés de formació i inserció laboral. A més, es vol promoure l’assoliment de competències lingüístiques i instrumentals que permetin un bon desenvolupament i arrelament social, tot facilitant l’accés al món laboral i fomentant la seva autonomia en la recerca de feina. Per últim, en l'àmbit de la salut, es facilitarà l’accés a la xarxa sanitària normalitzada, acompanyar en l’inici de processos de deshabituació a substàncies addictives i promoure la salut emocional i física.
Municipis amb problemes de convivència
Canet de Mar i El Masnou han estat dos dels municipis on s'han viscut més problemes de convivència amb els joves migrants extutelats, també coneguts com a Menas. En el cas del Masnou va acabar derivant en l'assalt al centre on s'allotjaven el juny de 2019, un incident que ha acabat a judici amb penes de presó per a diversos dels assaltants. A Canet també s'han repetit els problemes arran de fets com una presumpta agressió sexual que hauria comès dos menors, també el 2010¡9. La tensió va anar escalant fins al punt que un home va entrar amb un matxet a un centre de menas del municipi. L'equipament en qüestió, a l'igual que el del Masnou, romanen actualment tancats.
A municipis com Canet de Mar ja s'hi han organitzat iniciatives de cara a millorar les oportunitats i les condicions de vida dels joves migrants en situació de vulnerabilitat. Entre elles, una xarxa de mentors d'aquests joves de cara a facilitar-ne la integració al municipi i a la societat d'acollida.