Tallers a ESO per conscienciar contra el bullying escolar

Tallers a ESO per conscienciar contra el bullying escolar

En motiu del Dia contra l’assetjament escolar, Argentona organitza aquesta iniciativa de sensibilització amb tallers

Contra el bullying escolar, per conscienciar, conèixer, reflexionar i eradicar-lo. Aquest és el propòsit dels tallers que la regidoria de Joventut i l'Institut d'Argentona han organitzat. Es busca la sensibilització i conscienciació contra l'assetjament escolar i s'adreça explçicitament a alumnes de 2n d'ESO

En el marc del Dia contra l'assetjament escolar, que es commemora el 2 de maig, la propera setmana la regidoria de Joventut de l'Ajuntament d'Argentona i l'Institut d'Argentona organitzen la propera setmana uns tallers de prevenció contra el bullying que s'adreçaran a l'alumnat de 2n d'ESO.

El taller es realitzarà al Centre Parroquial i estarà impartit per la companyia teatral "Les improvisables", dirigit per l'argentoní Rai Borrell, actor i artista-pedagog, i que compta amb un equip artístic expert en tallers pedagògics.

L’alumne és protagonista

La sessió situa l'alumnat com a protagonista i hi participa de manera activa. Es recrearan situacions d'assetjament diverses i els alumnes es posen en la pell dels actors i actrius. En funció de les decisions que es prenen s'observarà com varien les dinàmiques de relació que es reprodueixen.

Potseriorment té lloc una reunió amb l'equip docent per valorar les situacions i aspectes que s'han donat durant la representació i un debat final amb cada grup classe.

Els objectius del taller són:

  • Donar eines a l'alumnat per a que reconeguin què és una situació de bullying i en quins contextos es poden donar

  • Sensibilitzar a l'alumnat que és fonamental prendre consciècia i afrontar les situacions de bullying que es donin

  • Conscienciar a l'alumnat que el bullying és responsabilitat de tothom, no només de la persona que el rep i de qui el realitza

  • Explorar estratègies per a fer-hi front, tant si s'és víctima com persona agressor/a

La xacra del bullying

L'assetjament escolar (que es coneix i s'ha estés també amb l'anglicisme bullying) es produeix per l'exposició d'un alumne, de forma repetida i durant un temps, a accions negatives, que exerceix un altre o altres alumnes, destacant-ne la continuïtat en el temps, el desequilibri de poder (real o percebut) i el desig conscient de ferir, tant de manera física com verbal, o procedint a l'exclusió social.

Malauradament diversos estudis demostren que un alt percentatge d'infants i joves de Catalunya pateixen o han patit situacions d'assetjament en algun moment de la seva infància i/o adolescencia.

Es tracta de situacions dificils de detectar, que causen un gran patiment a infants i joves i que són un dels problemes que més preocupa als i les adolescents, amb l'agreujant que sovint la víctima no sap on ni a qui demanar ajuda

Per aquest motiu és imprescindible parlar-ne tant amb l'alumnat com amb el professorat per a definir estratègies de prevenció, elaborar protocols d'actuació en cas que es detectin situacions d'assetjament i oferir estratègies d'afrontament a l'alumnat.

 

Etiquetes: