Imatge de l'edició del 2006

S.F.

Titelles en família

Vilassar de Mar acull la XII edició del Festival de titelles Firobi potenciant les activitats al carrer

Una fira consolidada que busca novetats any rere any. El Festival de Titelles Firobi de Vilassar de Mar compleix 12 anys els propers 3, 4 i 5 d’octubre. Una trobada que vol potenciar els espectacles a l’aire lliure i obrir a tota la vila maresmenca la màgia d’aquest món. Set companyies ompliran el Festival amb obres de tot tipus mentre els carrers acolliran una fira d’artesans i un Cercavila entre d’altres. Firobi s’ha consolidat com un dels esdeveniments de titelles més importants del país gràcies a la participació de companyies de prestigi de tot el món i a la resposta de la gent, que any rere any acudeix en massa –unes tres mil persones en la darrera edició- a un festival de caire familiar que compta amb obres per a totes les edats.

“Volem potenciar la presència del Firobi al carrer respecte anys anteriors”. Des de la regidoria de cultura, col·laboradors amb l’organització de l’esdeveniment, destaquen la importància d’intentar potenciar els espectadors més enllà dels recintes habilitats per algunes de les obres: “La part de sala està limitada per l’aforament, per això volem contribuir a millorar la situació potenciant la fira al carrer”. Dit i fet, la Plaça Àngel Guimerà albergarà el taller de titelles on tots els nens podran construir-ne una de pròpia. “La xicalla que participin fent la seva titella podrà accedir gratuïtament a les sales”, expliquen des de la regidoria, que volen també complementar l’oferta de carrer amb diferents adorns que vesteixin els carrers de Vilassar de Mar de festival titellaire.

L’èxit d’aquest festival es deu en bona part al públic potencial del poble: “Tenim molta població infantil i un perfil de parella jove amb fills que ajuda a l’afluència de públic”. Des de la regidoria de cultura es destaca també el paper dels organitzadors, que tenen els ulls posats en tots els festivals de titelles per poder construir-ne un de variat i divertit a Vilassar de Mar. “Van a molts llocs i busquen propostes que tinguin tècniques, llenguatges i lectures diferents”. “En total es conforma una barreja molt satisfactòria que sigui el màxim d’àmplia possible”, afegeixen fonts de la regidoria. Un altra dels objectius és buscar l’equilibri entre “el més global i la part local”, per això any rere any es busca gent de Catalunya però complementant-los amb companyies d’altres països tant variats com Dinamarca o Canadà, per exemple.

Margarita Ors, membre de l’organització de Firobi, destaca la principal novetat d’enguany: la fira d’artesans titellaires. “Mai els havíem tingut i es tracta d’una novetat interessant perquè es pot veure com es construeixen les titelles”. El XII festival de titelles compta també amb algunes diferències respecte anys anteriors: “Normalment el divendres inauguràvem el cap de setmana amb un Cercavila, però aquesta vegada ho hem canviat per l’actuació de ‘L’anaguet lleig’ de la companyia Galiot Teatre a la plaça del Círcol”. Ara, la desfilada es traspassa al darrer dia del festival.

30 anys de titelles
Firobi porta 30 anys organitzant esdeveniments de tot tipus a Vilassar de Mar lligats amb el món dels titelles. “Quan ens vam decidir a fer el Festival no començàvem de zero, ja que havíem organitzat cosetes i teníem un bagatge de visitar tot tipus de fires”, explica Ors. En dotze edicions, hi ha companyies que repeteixen participació al Firobi, tot i que cada obra sempre és diferent: “Mai s’ha repetit cap espectacle, sempre busquem varietat any rere any”.
Respecte els espectacles, Ors destaca l’obra ‘En el jardín’ de Teatro Paraíso: “és segurament l’actuació estrella d’aquest festival, ja que està dirigida a nens molt petits”. Ors assegura que és molt difícil trobar una obra que es dirigeixi amb èxit a un públic tant menut. “És per a nens d’un a quatre anys, està feta amb molta delicadesa i també agradarà a gent més gran”. A l’altra banda es troba l’obra de la companyia peruana La Santa Rodilla. ‘Manologías’ està destinada als adults, i per això es farà el dissabte a la nit. “Normalment té menys acceptació que les altres, ja que una obra de titelles per a gent gran costa d’entendre”, explica Ors, qui assegura que “no estem acostumats a obres així, tot i que són d’un gran nivell”. En aquest espectacle, els titellaires utilitzen les seves mans, diverses parts del cos i alguns objectes per construir personatges amb històries breus de frustracions, somnis i altres sentiments.

Les obres més destacades

Etiquetes: