Un estudi del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació determina que la plaga de l'escarabat tomicus que ataca des de fa anys els boscos del Maresme està perdent intensitat. Els tècnics atribueixen el comportament de la plaga a la pluviometria dels darrers anys i a l'impacte de les inversions realitzades sobre el terreny per combatre la plaga.
En els últims cinc anys s'hi ha destinat 862.000 euros i s'ha actuat sobre 690 hectàrees forestals. Per aquest 2021 s'ha anunciat una inversió de 200.000 euros més que serviran per dur a terme actuacions en unes altres 160 hectàrees de bosc afectades.
L'origen de la plaga va ser la sequera acumulada dels anys 2015 i 2017. La manca d'aigua, afegida a l'excessiva densitat arbòria dels boscos del Maresme va anar provocant una disminució constant de nutrients per als arbres. La debilitació dels pins va propiciar la creació d'un entorn idíl·lic per al desenvolupament de la plaga.
Per combatre-la, el Departament ha actuat en quinze municipis tallant i triturant la fusta afectada pel tomicus. Fins ara, aquest és l’únic mitjà que s'ha demostrat efectiu per a la disminució de la plaga, ja que s'evita que les larves es facin adultes i es continuï expandint a més territori.