Mataró és un dels municipis del Maresme on la llei diu que es podrà limitar el preu del lloguer. Foto: R.Gallofré

capgros.com/ACN

Topall del preu del lloguer a 25 municipis maresmencs a partir de febrer

El lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l'actualització anual

La Generalitat ha anunciat que el proper mes de febrer es començarà a aplicar el límit al preu dels lloguers. La mesura afecta 140 municipis de Catalunya, declarats zones d'habitatge tensionat, i això inclou 25 dels 30 municipis maresmencs, entre ells Mataró. Només Tordera, Sant Cebrià i Sant Iscle de Vallalta, Dosrius i Òrrius en queden fora.

Què implica, aquesta mesura? Un intent de contenir els preus del mercat de lloguer al país, absolutament disparats durant la darrera dècada. Segons la nova norma, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l'actualització anual. Hi haurà diferències en funció de si l'amo del pis és un petit propietari o un gran tenidor. En el segon cas,  si és una persona física o jurídica amb més de deu immobles urbans d'ús residencial, el preu del lloguer tampoc podrà ser superior a l'índex de referència del preu del lloguer.

 

Els maresmencs destinen de mitjana el 22,4% dels seus ingressos al lloguer de l'habitatge, una xifra que a Mataró se situa en el 23%. Des del 2015 aquest percentatge ha augmentat uns 5 punts. El Maresme és una de les comarques amb els preus més alts de Catatalunya en el mercat immobiliari, ja que compta amb 10 dels 20 municipis del país amb el lloguer més elevat. Sant Vicenç de Montalt i Cabrils encapçalen la llista, i vuit pobles més del Maresme superen els 1.000 euros mensuals de mitjana.

La situació canvia força en altres municipis, sobretot al Maresme Nord on els preus son més baixos (fruit, en part, de la llunyania de Barcelona), però també cal tenir present que la renda per càpita també és molt menor i, per tant, l'impacte del lloguer en les economies familiars segueix sent molt elevat. 

Municipis amb "zones tensades"

El passat mes de juny el Govern va ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l'habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. En aquestes zones, on hi resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l'àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d'altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d'altres.

La consellera de Territori, Ester Capella, va ser qui va anunciar que la contenció dels preus dels lloguers entrarà en vigor a Catalunya durant el mes de febrer. En una compareixença des de Madrid després de reunir-se amb la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, dijous passat, Capella va explicar que han pactat acabar en les setmanes vinents la feina per aprovar i publicar l'índex de preus de referència dels lloguers que s'ha d'aplicar per poder declarar zones tenses els 140 municipis assenyalats per Territori. "És una molt bona notícia", va dir Capella, que celebra haver pogut "desencallar" la publicació d'aquest índex, imprescindible per "fer efectiva" la contenció de rendes.