Una família de Sant Vicenç de Montalt (Maresme) va descobrir que el nínxol familiar on havien d'enterrar el pare estava ocupat per un altre fèretre, quelcom que els va impedir poder-li donar sepultura en la data que tenien previst i passar tot un tràngol en un moment especialment delicat. Els fets, avançats pel diari La Vanguardia, van tenir lloc a meitats del mes de setembre. L'Ajuntament de Sant Vicenç ha demanat disculpes a la família, ho ha atribuit a un possible error en la documentació en el traspàs de la titularitat del cementiri, a finals del segle passat, i ha anunciat una investigació.
Segons relata La Vanguardia, la família havia adquirit un nínxol al cementiri municipal l'any 1998 pagant 50.000 pessetes i abonat regularment les taxes municipals. Poques hores abans del sepeli, a l'endemà de la mort del pare, la família va rebre la trucada de la funerària, Cabré i Junqueras, informant-los que no es podria dur a terme perquè al nínxol hi havia un fèretre desconegut. La mateixa funerària els va comunicar que no podien enterrar el cos mentre hi hagués un altre cadàver al nínxol.
No va ser fins al cap de cinc dies, segons el mateix relat de La Vanguardia, que l'Ajuntament va emetre una notificació oficial, informant a la família que el nínxol contenia les restes d'una persona identificada com Ramon Freginals Solà, mort el 1933, així com altres restes òssies desconegudes. Segons el consistori, aquest error podria haver estat provocat per la transició de la gestió del cementiri, que va passar de la parròquia al municipi fa 24 anys.
La resposta de l'Ajuntament
Malgrat que en el citat article s'assegura que la família no ha pogut enterrar el seu pare i, com a solució provisional, van optar per incinerar el cos mentre esperen resoldre la situació, des de l'Ajuntament asseguren que el difunt ja havia estat incinerat prèviament, i que va ser quan van acudir al cementiri per dipositar les cendres al nínxol familiar que van descobrir que aquest estava ocupat per un altre fèretre.
L’Ajuntament ha expressat la seva sorpresa per la situació i assegura que es tracta d’un cas excepcional. A més, asseguren, tant el consistori com la funerària van posar tots els mitjans disponibles perquè la família pogués realitzar la sepultura el més aviat possible, tot i que no es va poder retirar el fèretre ocupant immediatament a causa dels procediments legals establerts. Aquesta incidència va ocórrer un dissabte i a finals de la setmana següent el tema ja estava resolt, segons les mateixes fonts.
Segons l'Ajuntament, el fet que el nínxol constés com a buit en els registres municipals però en realitat estigués ocupat per un altre fèretre amb restes humanes es deu, molt probablement, a la transició en la titularitat del cementiri, que antigament era de l’església i va passar a mans municipals a finals dels anys 90. La família havia comprat el nínxol a l’església, i quan els documents es van transferir a l’Ajuntament, aquest figurava com a buit.
Investigació per descartar casos similars
L’alcalde de Sant Vicenç, Javier Sandoval, va reunir-se amb els tres fills del difunt, acompanyat per l’advocat de l’Ajuntament i la tècnica municipal encarregada de la gestió del cementiri. Durant la trobada, es va transmetre la disculpa de l’Ajuntament per la situació viscuda i es va comprometre a investigar per evitar que casos com aquest es tornin a repetir. També es va anunciar que es revisaran els nínxols que consten com a buits per verificar que efectivament no estiguin ocupats, garantint així una correcta gestió del cementiri en el futur.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta