Les dades provisionals del Projecte d'estudi i conservació de les rieres del Maresme (Projecte Alocs) posen de manifest que un 60% de les rieres i torrents pateix algun tipus d'alteració, ja sigui per abocament de runes o construccions artificials properes, entre d'altres. A més, de la resta de rieres, un 71,3% estan en amenaça de patir alteracions similars.
L'estudi del Projecte Alocs és el primer que disposa de dades numèriques que permetin avaluar l'estat de les rieres, des de la seva creació l'any 2002. Unes dades que, segons la tècnica de Patrimoni Natural del Museu de Mataró, Marta Comerma, ja es poden deixar sobre la taula de les administracions perquè prenguin mesures. L'objectiu final de l'estudi és aconseguir que els ajuntaments tinguin en compte la conservació i correcció del medi natural alhora d'actuar sobre el territori. Aquesta actitud ja s'ha aconseguit en els municipis de Pineda i de Mataró, en la construcció d'una rotonda a la riera de Sant Simó; segons ha comentat Comerma.
El Projecte Aloc també ha aconseguit que altres municipis demanin informació concreta sobre les seves rieres, però aquests encara no han actuat. Comerma explica que el projecte, doncs, ha de continuar avaluant l'estat de les rieres i entrant al detall en els problemes que s'hi trobin.
A més, el proper any s'iniciarà una exposició itinerant pels municipis de la comarca per tal de donar a conèixer el valor de les rieres (i en concret les del municipi que visiti l'exposició) i implicar als tècnics de Medi Ambient perquè es facin partícips de la conservació d'aquests espais naturals.