capgros.com/Efe

Un estudi alerta de les amenaces per al desenvolupament del Maresme

El desordre urbanístic, el model turístic obsolet i la manca de territori són alguns dels aspectes més preocupants de la comarca

La falta d'espai territorial, el desordre urbanístic i un sector turístic obsolet són les principals preocupacions per al futur desenvolupament de la comarca del Maresme, segons es desprèn de l'Estudi de Diagnòstic i Desenvolupament Estratègic del Maresme, elaborat pel Gabinet d'Estudis Econòmics S.A. per encàrrec del Consell Comarcal del Maresme.

L'estudi planteja com a principals punts febles de la comarca la dispersió, el desordre urbanístic, la fragmentació municipal, el baix nivell formatiu, l'antiguitat de bona part dels parcs hotelers, el predomini d'activitats de baix valor afegit i el fet que les grans empreses ubicades en aquesta comarca es trobin en mans estrangeres.

Segons els autors de l'estudi, totes aquestes característiques negatives creen tres amenaces preocupants per un desenvolupament positiu de la comarca: l'actual model turístic és obsolet, la desaparició progressiva d'una base productiva i el deteriorament de la renda per càpita dels seus habitants, que podrien arribar a ser 425.000 a l'any 2010.

En aquest anàlisi també posa en evidència una preocupant contrarietat, ja que mentre la qualitat de vida dels maresmencs creix -actualment està un 10% per sobre de la mitjana catalana-, el PIB (l'indicador de riquesa), i l'índex de productivitat es troben entre els més baixos de Catalunya amb tendència al descens, com a conseqüència del creixent desequilibri entre residents i treballadors.

Aquest fet en el futur pot generar, segons l'estudi, canvis en els principals sectors econòmics de la comarca. Així, la construcció se centrarà més en la rehabilitació que en la creació de nous habitatges, el sector tèxtil i el primari continuaran reduint ocupació i l'hostaleria haurà de competir a nivell internacional si vol sobreviure.

Per solucionar aquesta tendència negativa, l'estudi proposa la potenciació del sector industrial-terciari creant parcs industrials per atraure les empreses innovadores i dels estudis tecnològics que actualment es poden cursar a les escoles del Maresme per acabar amb el baix nivell educatiu de la ciutadania.