El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient han reprès les converses per abordar una estratègia conjunta que posi fi a l'erosió de la costa del Maresme i a la conseqüent pèrdua de sorra a les platges. Responsables de les dues administracions han conegut aquest dimarts els resultats d'un estudi que la Generalitat havia encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que planteja diverses solucions tècniques per crear una nova platja de 40 metres d'ample entre els ports de Premià i El Masnou. Les actuacions serien també aplicables per a la resta de trams damnificats pels temporals. Els costos oscil·len entre els 5 i els 30 milions d'euros.
En el darrer mig segle s'ha abocat al litoral del Maresme més de 8 milions de metres cúbics de sorra per intentar, sense èxit, mantenir les platges preexistents de la primera meitat de segle XX. Al llarg dels anys, la urbanització de rieres i la construcció de ports ha afectat el moviment natural de sorres i sediments fins a la desaparició d'algunes platges, sobretot en temps de llevantades.
Durant els últims anys han estat també moltes les declaracions d'intencions de les administracions per posar fi al problema, però encara no s'ha trobat una solució definitiva per estabilitzar el litoral maresmec. Ara, Estat i Generalitat han reprès converses per analitzar la situació i decidir les actuacions que cal executar.
Representants de les dues administracions han conegut aquest dimarts els resultats d'un estudi que la Generalitat va encarregar al Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) de la UPC. L'informe identifica sis possibles solucions per al tram comprès entre els ports de Premià i El Masnou, i que també es podrien aplicar a la resta de trams malmesos.
En concret, es planteja la creació d'una nova platja emergida d'uns 40 metres d'amplada a partir de l'alimentació artificial de sorra, ja sigui amb extracció terra endins o des de dins del mar utilitzant dragues de succió. A partir d'aquí es proposen també diferents mesures per fer la platja resistent als temporals marítims i garantir així la permanència de la sorra.
Les solucions per a la protecció de la platja passen per la construcció d'un dic exempt al mar que protegeixi el litoral de les onades; una bateria d'espigons curts perpendiculars a la costa; uns espigons mitjans que, con en el cas anterior, es distribuirien al llarg de la platja; un espigó de retenció al final de la nova platja i recolzat en el dic de recer del port, o bé un cilindre reblert de sorra com a alternativa temporal a la construcció de dics.
A banda del tram Premià-Masnou, la manca de sorra és també present en alguns trams del litoral de Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar i Montgat, on també es podrien aplicar les mateixes solucions. El cost de cadascuna és molt variable. Els responsables de l'estudi fixen forquilles que oscil·len entre els 5 i els 30 MEUR per a cadascuna de les actuacions.
L'obra que s'acabi executant l'hauria d'assumir íntegrament el Ministeri, que és l'administració competent. La tria s'hauria de conèixer en la pròxima reunió Estat-Generalitat, tot i que encara no s'ha fixat cap nova data. L'estudi no es pronuncia sobre cap de les propostes, però sí que les condiciona a un seguiment del comportament de la platja que permetés definir possibles mesures correctores.