El Maresme, amb Mataró com a focus principal, va ser una gran potència regional en l'àmbit del tèxtil. L'economia del territori es va veure molt ressentida per la crisi del sector, prèvia a la gran crisi econòmica global. Així i tot, la indústria tèxtil ha seguit mantenint un paper important a la comarca i a la seva capital. Les empreses que han sobreviscut al cataclisme ho han fet adaptades als temps actuals, i avui albiren un futur una mica més prometedor. És per aquest motiu que el territori segueix apostant per aquest àmbit com a motor d'impuls econòmic. Des d'avui compta amb una raó de pes: el prop d'un milió d'euros de fons europeus que el Maresme ha rebut per impulsar el sector, en concret el que s'anomena 'smart tèxtil' o tèxtil intel·ligent.
Aquest dijous s'ha presentat el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT). Compta amb prop de 2 milions d'euros de pressupost, dels quals 951.857,62 € estan subvencionats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Catalunya 2014-2020. El sector que es vol impulsar és la innovació en el tèxtil, a Mataró, i la innovació amb l’esport, a Calella. Els PECT tenen com a objectiu que la competitivitat d'un territori, com és el Maresme, millori a partir d'especializar-se i apostar per la innovació, ja sigui en sectors existents i madurs, com el tèxtil, o emergents i amb força creixent.
Els projectes al territori
En el cas del PECT Mataró-Maresme, el projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró i participat activament per TecnoCampus Eurecat i l’Ajuntament de Calella. En concret es finançaran tres línies d'acció que s'estan duent a terme.
- Reimagine Textile: Un projecte compartit per TecnoCampus i Eurecat per convertir Mataró en un pol d'emprenedoria i innovació textil, a través d'una nova plataforma que englobi tots els serveis a la producció tèxtil de Catalunya i la creació d’un espai comú al Maresme entre indústria, nous emprenedors, món educatiu especialitzat i societat civil
- Maresme Innova-Tech-Talent: iniciatives de transferència del coneixement tecnològic en l’àmbit de les indústries del disseny, per aconseguir una tèxtil catalana més connectada, més intel·ligent i innovadora-
- Sport City Lab: Operació impulsada per l’Ajuntament de Calella per convertir el municipi en un laboratori urbà d’innovacions tèxtils en l’àmbit de l’esport. Es vol aprofitar el calendari de competicions esportives d’alt nivell i esdeveniments internacionals programades a Calella perquè el municipi esdevingui un banc de proves per a totes les solucions relacionades amb l’esport i es creï una reputació internacional com a “certified tester”.