Inseguretat als trens del Maresme: destrosses provocades per usuaris incívics. Fotos. Cedides

Vigilants de Renfe denuncien inseguretat i manca d’efectius als trens i estacions del Maresme

Constaten que la plantilla és del tot insuficient davant dels robatoris, agressions i actituds incíviques que es viuen a la línia R1 de Rodalies, sobretot les nits dels caps de setmana

La situació a la línia R1 de Rodalies del Maresme és un polvorí a punt d’explotar, i no hi ha prou recursos per apagar el foc. Així es podria resumir el panorama que descriuen els vigilants dels trens de la comarca, arran de les darreres agressions que ha patit el col·lectiu. Una situació, asseguren, que ve de lluny, i que es deu sobretot a la manca d’efectius i de recursos que pateixen. “Necessitem reforços urgentment”, asseguren. Renfe respon que inverteix prop de 20 milions d’euros en seguretat a la xarxa de Rodalies i que es manté en coordinació amb policies locals i Mossos.

Capgros.com ha pogut parlar amb dos vigilants de seguretat de l’R1, que exerceixen de portaveus de la plantilla de l’empresa Grupo Control, contractada per Renfe per a les tasques de manteniment d’ordre a la línia que connecta Maçanet amb l’Hospitalet de Llobregat passant pel Maresme. Els dos vigilants relaten el panorama desolador que viuen als trens gairebé a diari. “Cuidem el bé més preuat, que és la vida dels passatgers, però ho fem en unes condicions que no tenen res a veure amb el que exigeix la situació”, constaten.

La reobertura de l'oci nocturn ha empitjorat molt la situació als trens

Els trens de la línia R1 s’han convertit en un focus de conflicte, amb robatoris amb força als passatgers als interiors dels combois i a les estacions, que han motivat dispositius policials específics. Això empitjora a les nits de cap de setmana i els matins següents, quan s’omplen de joves que es dirigeixen a les discoteques de Mataró i de Blanes (o en tornen), habitualment beguts o sota els efectes de les drogues. Arran de la reobertura de l’oci nocturn després de mesos d’inactivitat per la pandèmia, la situació s’ha descontrolat.

Un vigilant de seguretat en un tren a la línia R1 de Rodalies. Foto: Cedida

Divendres passat, dia 25, un vigilant va ser agredit per un grup d’una dotzena de menors. Els fets van tenir lloc passades les 11 de la nit a l’interior d’un tren aturat a l’estació de Mataró. Tres dels joves van accionar la frenada d’emergència per bloquejar el tren quan aquest anava a arrencar i permetre així l’entrada d’un grup d’amics seus. El vigilant que hi havia a l’estació va intentar aturar la situació però el nombrós grup de menors el va rodejar a l’interior del comboi i el va apallissar (actualment està de baixa). I diumenge 27 a primera hora del matí, un vigilant de l’estació de Blanes, també de l’R1 va haver de ser hospitalitzat després de ser colpejat al cap arran dels incidents amb desenes de menors que tornaven d’una discoteca (els Mossos en van detenir dos d’ells).

Vigilants d'estació i patrulles insuficients

Els vigilants entrevistats asseguren que aquest és el pa de cada dia la majoria de caps de setmana, i asseguren que no són suficients per poder-hi fer front. Segons detallen, a l’R1, deixant de banda Barcelona, només hi ha vigilància fixa a les estacions de Blanes, Calella, Mataró, Badalona i Arenys (a raó de dos vigilants per estació i dia, cada un cobrint torns de 12 hores). A això s’hi sumen les quatre patrulles (dues al matí i dues a la tarda) de dos vigilants cada una, que inspeccionen els trens entre Blanes i Sant Adrià. Això vol dir, a la pràctica, que la majoria d’estacions i de trens (en hora punta amb freqüències de menys de 10 minuts) no tenen cap vigilància, més enllà de les càmeres de seguretat a les estacions.

Arma blanca requisada a un usuari de Rodalies. Foto: Cedida. 

Reclamen reforços nocturns per fer front a trens plens de joves "beguts i drogats"

Si aquesta manca d’efectius ja resulta problemàtica a qualsevol moment del dia, empitjora molt més en les nits i matinades de cap de setmana, franges horàries en les què, segons els vigilants consultats, Renfe no aposta per cap reforç de seguretat. “Tenim unes 200 persones en un mateix tren, la majoria beguts o drogats i que no fan cap mena de cas al que els puguem indicar perquè se senten forts”, asseguren. Un retrat que qualsevol usuari dels trens del Maresme les nits de cap de setmana (o a primera hora del matí) ha pogut comprovar en primera persona en els ja coneguts com “trens del botellón”. “Fa un mes un tren va estar aturat a Badalona durant una hora per  decisió del maquinista i del vigilant de l’estació, ja que hi havia un vagó ple de gent consumint drogues i exhibint armes blanques”, asseguren els vigilants. Segons el seu testimoni, quan s’hi va presentar una patrulla de Mossos van indicar al maquinista que “es tanqués amb clau a la cabina i arrenqués, perquè no s’hi podia fer res més”.

Dispositiu policial a l'Estació de Mataró. Foto: Policia Local

Denuncien que se segueixen produint  robatoris amb violència i agressions a les estacions

Un dels vigilants entrevistats explica com, fa pocs dies, va haver de mediar en una baralla en un tren a l’alçada de l’estació de Caldes, on un jove va arrencar l’extintor i el va usar per atacar a un altre, el qual va treure una navalla per defensar-se. L’estació de Caldes, afegeix, és una de les més conflictives de la línia. “És l’única que no té càmeres de vigilància, els lladres ho saben i ho aprofiten per robar mòbils i moneders als passatgers”, afirma. Un altre dels punts més problemàtics és l’estació de Mataró. “Els robatoris i agressions se segueixen produint a diari”, constaten. Una situació que fa temps que es produeix i que va motivar la presència de patrulles ciutadanes. “La majoria eren familiars d’usuaris del tren que havien patit aquests delictes i ens resultaven molt útils, però l’Ajuntament els va reclamar que es deixessin de fer”, asseguren.

L’alcalde de Mataró, David Bote, va anunciar ahir dilluns, arran de la notícia de l’agressió al vigilant a la capital del Maresme, que cal “mantenir la presència policial coordinada de Mossos i Policia Local” a l’estació. Els vigilants constaten que l’acció de les forces de seguretat ciutadana no és suficient, malgrat els dispositius conjunts periòdics de Local, Mossos i Nacional.

Manca de recursos i condicions “molt dolentes”

Els vigilants també denuncien que, a banda dels problemes de personal, també han de fer front a altres mancances. Reclamen disposar d’armilles i guants antipunxades, o esprai d’aerosol de pebre, i un salari que tingui en compte el plus de perillositat de la seva tasca. Actualment, asseguren, cobren 1.000 euros nets per 168 hores al mes, uns emoluments que els situa en l’escala més baixa de tots els empleats vinculats a Renfe.

20 milions en seguretat

Un portaveu de Renfe assegura que l’empresa pública està invertint “prop de 20 milions d’euros” en recursos i efectius de seguretat a les estacions i als combois. A banda, constata que s’ha establert “una coordinació total amb els responsables de seguretat ciutadana, com ara Mossos o policies locals”, i que s’estableixen “reforços” en els punts amb més afluència i conflictivitat vinculades a qüestions com l’oci nocturn. Pel que fa a les mancances de recursos dels treballadors, assegura que són les empreses de seguretat les que els han de proporcionar els materials.