El final dels peatges és un fet però la gratuïtat de la C-32 pot tenir els dies o més ben dit els anys comptats. Abans del 2024 podria tornar a ser de pagament, amb un altre sistema, que ara serà encara més el focus del debat. Les entitats per la gratuïtat com Preservem el Maresme ja han dit que s’oposaran i es mobilitzaran contra un retorn del pagament.
L'Estat ha de definir en un termini màxim de dos anys quin model de gestió vol a les seves autopistes, tal com exigeixen des de Brussel·les. La Generalitat defensa la vinyeta, un model que consisteix a pagar una tarifa plana –se situaria entre els 40 i els 110 euros anuals- per poder circular, i que seria més econòmica per aquells usuaris més habituals. La Unió Europea, en canvi, aposta per un model de "pagament per ús" i amb imports més elevats per aquells vehicles més contaminants. El govern espanyol encara no ha emès un posicionament clar.
Pros i contres dels dos sistemes
Des de la Generalitat es creu que el model de vinyeta és compatible amb els objectius de sostenibilitat de la Unió Europea, però la seva aplicació segueix en 'stand by'. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, carrega contra el govern espanyol per no comunicar formalment la seva posició. "Sabem què volem per Catalunya, però no sabem què vol l'Estat; però no tindria sentit apostar ara per la vinyeta si després hem d'acabar tenint dos models diferents", destaca.
Fins ara, el govern espanyol s'ha limitat a plantejar un sistema "d'usuari pagador" sota el principi de "qui contamina paga". Així ho va plantejar el maig passat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, document que l'executiu de Sánchez va remetre a Brussel·les. El sistema es podria començar a aplicar a partir de 2024, ja que caldria cert marge per desenvolupar els instruments normatius i crear la nova estructura de peatges.
Els números del que cal abonar
De moment, el manteniment de les autopistes que gestiona Territori i que perden el peatge aquest 1 de setembre –la C-32 i la C-33- anirà a càrrec dels pressupostos de la Generalitat. El manteniment de les dues vies serà de 6 milions d’euros anuals –tenint en compte la carretera i les àrees de serveis-, mentre que les obres per retirar les cabines de peatge costaran 7,5 milions. A més, caldrà afegir al voltant de 15 milions cada cinc anys en manteniment extraordinari, com ara tasques d'asfaltatge.