L'historiador, advocat i exalcalde de Mataró, Antoni Martí i Coll, va animar ahir dimecres dia 18 a prestar més atenció a la història de l'època Moderna, perquè segons ell explica l'evolució que ha seguit la ciutat posteriorment molt més que la ciutat romana: "Alguns dels mataronins actuals porten els mateixos cognoms que en aquella època", va apuntar. Martí i Coll protagonitzava l'acte central del Dia Internacional dels Museus, que va tenir lloc a l'estatge del Museu Arxiu de Santa Maria.
En una xerrada no exempta d'ironia i davant més d'una seixantena de persones, l'historiador va recordar com la llibertat de comerç va ser a l'època moderna una característica singular i un símbol de Mataró. En aquell moment els impostos per fer entrar i sortir productes a Mataró eren molt baixos que a Barcelona, de manera que sortia més a compte comerciar des de la capital del Maresme que no pas des de la ciutat comtal. A més el contraban era tàcitament acceptat i molt estès entre la població i els propis guàrdies. Martí i Coll va detallar les diverses formes en què es feia el contraban, com per exemple fer les transaccions de nit o a amagant productes dins d'altres que permetien estalviar-se diners.
El membre del Museu Arxiu Nico Guanyabens, que va presentar l'acte, va introduir l'acte destacant el valor de la recerca que ha dut a terme Martí i Coll en arxius particulars.
Ensenyar una joia
Tant el Museu Arxiu com el Museu de Mataró van ensenyar durant tot el dia una de les seves joies, com és tradició des de fa uns anys. El Museu va ensenyar unes ceràmiques ibèriques laietanes del segle III a. C. i el Museu Arxiu un joier d'argent del segle XVIII. Durant tot dimecres, dia 18, hi haurà una jornada de portes obertes al Museu de Mataró, al Clos Arqueològic de Torre Llauder i al Museu Arxiu de Santa Maria.