L’exposició dedicada a Antoni Viladomat ja està en marxa a Mataró. Per conèixer amb més profunditat la figura del gran pintor català del Barroc, el comissari de la mostra, Francesc Miralpeix, ha fet una visita guiada oberta al públic on ha descobert els seus secrets. “A Mataró s’ha posat l’accent en aquella obra menys vista del pintor i també de més qualitat”, assegura.
El Museu de Mataró i el Museu-Arxiu de Santa Maria són els llocs encarregats d’acollir les dues exposicions que hi ha a la ciutat dedicades a Antoni Viladomat, en el context dels actes commemoratius del 1714. No es tracta, però, de mostres per separat, sinó que la idea és la d’una sola exposició repartida en cinc museus de quatre ciutats diferents: Barcelona, Girona, Lleida i Mataró. A la capital del Maresme s’han escollit obres que destaquen per la seva qualitat estilística i també perquè moltes d’elles han estat poc conegudes fins ara. “S’ha fet una tria de pintures exquisida, moltes pràcticament mai vistes o fins i tot inèdites i que conformen l’essència de la seva pintura”, afirma Miralpeix. Malgrat els anys, les obres es troben en molt bon estat de conservació i la majoria són de temàtica religiosa. També destaquen els grans retrats de l’elit burgesa o els paisatges del Viladomat més jove. “Són composicions molt serenes, amb una pràctica del dibuix molt atenta i una paleta cromàtica bàsica però plena de matisos”, afegeix.
“Redescobertes” és el nom de la mostra que els visitants poden veure al Museu de Mataró. Una selecció de quadres i dibuixos on destaquen el color, la iconografia i els paisatges. Per altra banda, el pintor té un vincle especial a Mataró per ser l’autor de les pintures de la Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria. Segons el comissari Francesc Miralpeix, aquesta obra es vol tornar a posar en valor a través de l’exposició “El conjunt dels Dolors” al Museu-Arxiu de Santa Maria. De fet aquest és considerat un dels millors espais conservats de la pintura del Barroc a Catalunya, on destaquen els viacrucis, les pintures murals o l’apostolat de la Sala de Juntes.
L’objectiu d’aquesta gran exposició dedicada a Antoni Viladomat i repartida en quatre ciutats és que “el conjunt doni una punt de vista ample de la figura del pintor i la seva obra”, explica el comissaria de l’exposició, Francesc Miralpeix. I és que a cadascun dels museus es posa l’accent en un aspecte concret de la seva pintura. Miralpeix defineix Viladomat com “el pintor més important de la primera meitat del segle XVIII”. El pintor català no destaca només per la qualitat de la seva obra conservada, sinó pel que representa dins d’una pintura de canvi entre el que es feia abans de la Guerra de Successió i el que ve després. “Viladomat és el portador de la tradició i el que obre les portes a una altra manera d’entendre l’ofici i l’art de la pintura”, explica el comissari de l’exposició.