La capital del Maresme no surt esmentada per enlloc en el llibre Pa negre, de l’escriptor de Roda de Ter Emili Teixidor, un dels grans èxits recents de la literatura catalana. Però ja se sap que el cinema és trampós de mena i cerca els decorats que més li convenen. Així, els darrers cinc minuts del film, produït per Isona Passola i dirigit per Agustí Villaronga, estan rodats a les aules i els passadissos de l’escola Maristes Valldemia, que a la ficció és el col·legi d’Igualada al que acaba anant a estudiar el protagonista de la trama. Curiosament, aquestes escenes que tanquen la pel·lícula - estrenada el passat 15 d’octubre i amb bona rebuda per part de crítica i públic – van ser les primeres en enregistrar-se, el 20 de juliol de l’any passat, i hi va estar especialment atent el professor de Cultura Audiovisual de Valldemia, Jordi Vadell. “La primera seqüència que es va rodar, el diàleg en la sala de visites entre la mare i el fill, va costar molt. El nen (Francesc Colomer) estava nerviós, i malgrat que la mare (Nora Navas) aconseguia plorar cada vegada que es repetia la presa, en Francesc no s’hi ficava del tot. El director de la pel·lícula els va agafar a tots dos, es van tancar en una aula on van assajar cinc minuts, i després va sortir perfecte”, recorda Vadell.
“Amb certa freqüència es graven imatges de pel·lícules, anuncis i telenovel·les a la nostra escola. Si ho podem combinar amb el funcionament habitual del centre ens agrada fer-ho”, diu el director del col·legi Maristes Valldemia, Xavier Giné, que descobreix que en aquest cas concret “diverses persones de la productora són familiars d’alumnes que han passat per Valldemia, i per tant els feia especial il·lusió que aparegués l’escola”. “Es dóna la casualitat que fa quatre anys vam tenir l’Emili Teixidor al centre parlant d’una novel·la seva”, explica Vadell. Com que l’escenari era Mataró, molts dels figurants que surten en aquestes darreres escenes del film, els nens de l’aula, també es van escollir a la nostra ciutat. El càsting es va dur a terme al local de la colla castellera Capgrossos de Mataró, i un dels nens triats va ser en Xavier Sancho, de 12 anys. “Vam haver de repetir l’escena tres o quatre vegades, però no se’m va fer gens pesat”, explica. En la que ha estat la seva primera experiència cinematogràfica, en Xavier diu no sentir-se “gens decebut” perquè a la pel·lícula tan sols se’l veu uns instants i d’esquena. “Fins i tot vaig cobrar!”, exclama, i recorda com el van vestir amb robes que només havia vist en altres pel·lícules – Pa negre està ambientada als anys 40 del segle passat – i com li van fer un pentinat “molt antiquat”.
Alt nivell de professionalitat
Molts mataronins reconeixen també un dels actors que apareix en pantalla, Mia Castellví. Hi té un paper petit, surt uns segons en unes fotografies i com a fantasma en un dels somnis del protagonista. Tot i rodar-se algunes escenes del film a la seva ciutat, ell no es va poder estalviar desplaçaments ja que li va tocar anar a Berga un parell de dies. “Va ser molt interessant prendre part en una pel·lícula amb un nivell de professionalitat tan alt, i amb un resultat final que penso que mereix uns quants guardons”, considera Castellví.
Destacar també el personatge del cap de la Falange, ja que l'actor que l'interpreta és Jesús Ramos, actualment resident a Barcelona però nascut a Mataró. Ramos, que combina la feina d'actor amb la de guionista, videocreador i cineasta experimental, ja havia coincidit en anteriors treballs amb Agustí Villaronga.