El Cruïlla de Cultures deixa Mataró. VisualSonora, l’empresa organitzadora de l’esdeveniment, ha anunciat aquest dimecres que el festival de música no se celebrarà a la capital del Maresme l’any que ve. Els seus impulsos consideren que el certamen és inviable a la ciutat ja que aquesta segueix sense disposar d’espais adequats, malgrat comptar aquest 2009 amb l’Espai l’Arquera, al sector d’Iveco-Renfe, com a recinte per a concerts multitudinaris. Els esforços que va haver de realitzar l’organització per adequar aquest solar, que a més té una naturalesa provisional, han estat la gota que ha fet vessar el got, ja que consideren que l’IMAC no va complir amb part del seu compromís en aquest sentit. Davant d’aquest conjunt d’incerteses, han decidit suspendre el festival de cara a l’any vinent, i de moment no tenen previst traslladar-lo a cap altra ciutat. Sí que seguiran organitzant el Cruïlla BCN al Parc del Fòrum, i es mostren oberts a organitzar esdeveniments com la nit de Sant Joan a la platja a Mataró.
El director del festival, Jordi Herreruela, ha assegurat que l’organització va haver de fer un “esforç importantíssim” per adequar aquest solar d’Iveco “perquè semblés realment un recinte de concerts”. Herreruela denuncia que l’IMAC els va lliurar uns terrenys pràcticament buits, quan s’havien compromès a fer-hi tot un seguit d’actuacions. Segons el director, havien acordat que comptaríem amb tancaments acabats, un mur, una pista central asfaltada, una zona enjardinada i espais més confortables. “Quan faltava una setmana per començar els concerts no teníem res d’això”, assegura Herreruela. Segons havia anunciat el regidor de Cultura, Sergi Penedès, l'IMAC comptava amb una partida pressupostària de 200.000 euros per adequar espais per al festival. Llavors VisualSonora van decidir assumir el cost la seva butxaca tota la feina de millora urgent del recinte, amb elements com les palmeres, la resina per evitar que s’aixequés la pols, les capes de pintura o els tancaments del recinte. El mes d’octubre passat, els responsables del festival es van reunir amb l’IMAC per demanar-los que de cara al 2010 es responsabilitzessin d’aquestes qüestions i complissin amb la seva part. “Ens han dit que no podrien fer res d’això, i per tant no hi ha hagut ni negociació”, constata Herreruela.
‘Ens dol a l’ànima’
La manca d’un espai o un equipament definitiu per a macroconcerts sempre ha estat la pedra a la sabata del festival. Semblava que tot s’havia solucionat amb l’Espai l’Arquera, però finalment els problemes que se’n han derivat han acabat assestant la punyalada definitiva al festival. Herreruela assegura que els fa “moltíssima pena” prendre la decisió de suspendre el festival. “Ens dol a l’ànima per tota l’energia i esforç que hi hem dedicat, perquè ho fèiem a la nostra ciutat i perquè crèiem que Mataró mereixiía un esdeveniment com aquest”. El director també destaca que els sap especialment greu que la capital del Maresme perdi un element de promoció de ciutat tan important com el Cruïlla, que tenia un ampli ressò en els mitjans de comunicació catalans i que atreia un nombrós públic d’arreu del país. Amb la desaparició del festival, queda coixa una de les potes de l’avantprojecte del Pla d’Actuació Municipal (PAM) de 2010, que pretén “potenciar l’oferta cultural d’estiu amb capacitat de promoció de ciutat” com ara “Les Santes, el Cruïlla de Cultures i el Festival Shakespeare”.
El Cruïlla 2009, el primer que comptava amb l'Espai l'Arquera, va batre rècords de públic, amb prop de 45.000 espectadors. El balanç d'organitzadors i participants va ser molt positiu, en especial gràcies al funcionament del nou recinte. El propi Herreruela va dir llavors, en declaracions a Capgròs, que gràcies a l'Espai l'Arquera "no estem amb l’ai al cor i podem començar a pensar ja en l’edició de l’any que ve”. “És unànime la sensació que el nou espai ha funcionat, gràcies a l’esforç que hem fet tant l’Ajuntament com nosaltres”, va afegir. Un parer que en pocs mesos ha canviat radicalment.