La Sala d’Exposicions de Caixa Laietana va ser l’escenari ahir dimarts, dia 22, on es va resoldre un deute pendent que mantenia Mataró amb un dels seus artistes més il•lustres. Alfred Opisso va rebre per fi l’homenatge que es mereixia en la inauguració de l’exposició “pintures i dibuixos”, de caire antològic i que reuneix més d’un centenar d’obres que recorren tota la seva trajectòria. La mostra, organitzada per Caixa Laietana i comissariada pel crític d’art mataroní Pere Pascual, inclou una gran quantitat de peces inèdites que permeten redescobrir l’artista, tant en la seva faceta més popular com en la vessant més desconeguda de la seva vena creativa. “Espero que aquesta sigui l’exposició que permeti redescobrir o conèixer un artista com Opisso, marcat per una gran varietat, tècnica i creativitat”, va dir Pascual en la presentació de la mostra.
En un discurs emotiu, que va fer patent la seva gran implicació en l’organització de la mostra, Pascual va destacar la “llibertat” com l’element comú de totes les obres presents a la mostra. “Opisso era un gran creador amb un domini tècnic aclaparant, a qui no se li ha fet justícia”, va assegurar. El crític d’art va recordar que l’artista, nascut a Barcelona però mataroní d’adopció des de l’any 1947, va tocar “tots els estils i tendències”, amb obres de formació que incidien en el paisatge, dibuixos que mostraven el seu mestratge en el retrat, o la seva època més coneguda, on recorria a temàtiques com els arlequins, els gitanos o els cafès de parís, i que va tenir un gran èxit comercial. Més enllà d’això, però, l’exposició també presenta, com a gran novetat, un seguit de peces de caràcter més màgic, surrealista i imaginatiu, que Opisso pintava per a ell mateix, lluny de l’àmbit comercial, i que serveixen per donar encara més valor a la seva trajectòria com a artista.
El president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, va definir l’exposició “d’extraordinària” i va recordar l’amistat que l’unia amb Opisso, “a qui tots vam admirar com a artista i com a persona”. Segons Boter, Opisso està “destinat a perdurar indefinidament en la memòria de l’art català”, ja que va ser “un dels grans artistes del país durant el segle XX”. A l’acte també hi va ser l’alcalde Joan Antoni Baron, que va fer balanc de l’any en matèria artística a la ciutat. Baron va tenir un record especial per a Josep Novellas, mort el gener d’enguany, i va assegurar que de cara a l’any vinent la ciutat “dedicarà a Novellas la gran exposició antològica que es mereix”.