-

V. B.

Mataró s’aboca a la sardana en la proclamació com a Ciutat Pubilla

La ciutat viu un cap de setmana ple d'activitats al voltant de la dansa tradicional catalana, que conclou amb la inauguració d'un monument.

Un cap de setmana molt especial per als sardanistes de la ciutat. Mai s’havien concentrat en tan poc temps tantes propostes al voltant de la dansa tradicional catalana com aquests dos darrers dies, emmarcades en la la proclamació de Mataró com a Ciutat Pubilla de la Sardana. L’acte central va tenir lloc diumenge, dia 26, amb la inauguració del monument a la sardana a la plaça de Santa Anna, obra de l’escultor mataroní nascut a Ripoll Iago Vilamanyà. La jornada va estar conduïda pel popular actor local Joan Pera, encarregat de llegir el Missatge al Món Sardanista. “És l’exemple d’una dansa original, pròpia i genuïna que mostra al món les nostres arrels i la nostra manera de ser”, va afirmar. El president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, va remarcar per la seva part que “Mataró serà una de les Ciutat Pubilla de la Sardana que deixaran més bon record al món sardanista perquè sempre ha estat pionera en organitzar actes sardanistes”.

La proclamació de Ciutat Pubilla farà que Mataró sigui durant tot un any l’epicentre del món sardanístic a Catalunya. La jornada també va servir per anunciar el nom de la Ciutat Pubilla de l’any vinent que ocuparà el lloc de Mataró. L’escollit ha estat el municipi empordanès de L’Escala. Els actes a la capital del Maresme van arrencar amb la rebuda de la flama de la sardana al Portal de Barcelona, des d’on va viatjar fins a l’Ajuntament. La recepció oficial va estar acompanyat per un espectacle de dansa aèria a la façana de la Casa Gran. L’activitat es va traslladar més tard al Monumental, amb el concert a càrrec de Jordi Molina i la Cobla dels Sons Essencials. El diumenge, abans de l’acte central, es va celebrar una cercavila amb els sardanistes d’honor portadors de la flama,a companyats de la Família Robafaves i l’Àliga, fins a Santa Maria. La basílica mil·lenària va acollir una ofrena floral a les relíquies de les Santes.