capgros.com/ACN

Mataró s'incorpora al circuit estable per promocionar el circ a Catalunya

La ciutat rebrà el suport econòmic de la Generalitat per dur a terme actuacions de circ durant l'any

Mataró és, juntament amb Pineda de Mar, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, i Vilanova i la Geltrú, un dels onze municipis que s'han incorporat al circuit estable de Ciutats Amigues del Circ, impulsat per la Generalitat amb l'objectiu de promoure el circ en totes les seves vessants, atreure nous públics i millorar les condicions dels professionals i els projectes artístics. Amb el compromís d'incrementar l'oferta de circ en la seva programació cultural, també en formen part Figueres, la Bisbal d'Empordà, Lleida, Reus, Tarragona i Tortosa. La xarxa s'ampliarà l'any que ve amb la incorporació de Barcelona, Vila-seca, Cornellà de Llobregat i Castellar del Vallès.

Després d'uns anys de decadència del circ, un espectacle familiar que s'ha anat devaluant per l'empitjorament de les condicions de treball dels artistes, la complexitat dels espectacles ambulants i la falta de suport de les administracions, la Generalitat pretén capgirar la situació i “dignificar les condicions” de treball i exhibició del circ, en paraules del conseller Tresserras.

De forma simbòlica, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el president de l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Jordi Juanet, van lliurar dimecres, dia 23, la bandera acreditativa com a ciutats amigues del circ als responsables de Cultura i alcaldes dels municipis integrats a la xarxa, que s'han reunit a la seu del Departament de Cultura per presentar el projecte als mitjans de comunicació. Amb aquesta objectiu, els onze municipis que s'han adherit a la xarxa s'han compromès a desenvolupar una programació continuada d'activitats i espectacles de circ durant un període mínim de quatre anys i a incloure el circ dins les programacions estables d'activitats culturals en igualtat de condicions que la resta d'arts escèniques, a més de promoure l'atracció de nous públics.

En aquesta línia, les ciutats oferiran durant aquest any més de 300 actuacions de circ, que comptaran amb l'actuació d'un mínim de companyies o artistes catalans, d'aproximadament la meitat. Per tirar endavant aquest tipus d'espectacle, les poblacions rebran el suport econòmic de la Generalitat, amb una partida de 426.000 euros, a banda dels 2,44 milions d'euros que destina al Pla integral de Circ de Catalunya.

A més de potenciar la programació circense, el projecte també pretén millorar les condicions de treball dels professionals i d'exhibició, de manera que els municipis es comprometen a signar un protocol que determina els drets i deures dels ajuntaments, les companyies i la Generalitat per instal·lar en condicions òptimes els circs en aquestes ciutats, ja sigui en els teatres públics o en espais adequats per muntar les carpes.

En nom de l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya, Jordi Juanet, ha agraït el suport de regidors i alcaldes i s'ha mostrat molt satisfet pel projecte, que qualifica de 'pas endavant imprescindible' per deixar enrere la repetida qüestió de si es pot incloure el circ dins la cultura. Una qüestió superada des d'ara mateix perquè 'el circ és cultura', en paraules taxatives de Jordi Juanet, i ja compta amb un projecte que també potenciarà l'educació, la recerca, la creació, la producció i la difusió del circ.