Si l'Ajuntament de Mataró no reacciona aviat, el museu del gènere de punt podria marxar de Mataró. Els lligams de la Fundació Jaume Vilaseca, propietària d'aquest fons, amb l'Ajuntament de Premià de Mar cada cop són més estrets. L'interès que el consistori premianenc ha mostrat recentment per la història de la indústria tèxtil a la comarca converteixen aquesta localitat en una bona candidata a acollir el futur museu del gènere de punt.
Des de dissabte, dia 24, una mostra significativa del fons de l'entitat ja es pot veure a l'exposició Gènere de punt, màquines a punt, instal·lada a la Fàbrica del Gas de Premià de Mar, també seu del Museu de l'Estampació. Aquesta exposició és una conseqüència del conveni de col·laboració que el consistori pemianenc i el president de la fundació mataronina, Pere Vilaseca, van signar dissabte, dia 17, en el qual a part de la projecció d'aquesta exposició també s'estipulaven possibles intercanvis de peces. Aquest segon punt de l'acord aviat també serà una realitat, ja que d'aquí a uns dies el Museu de l'Estampació de Premià de Mar entregarà a la Fundació Jaume Vilaseca cinc màquines centenàries de gènere de punt a canvi d'una màquina d'estampar.
Les negociacions amb l'Ajuntament de Pemià de Mar s'han fet ràpidament, un fet que contrasta amb els tretze anys de lluita que els membres de la fundació han tingut amb el consistori mataroní per aconseguir la rehabilitació de la fàbrica de Can Xammar com a seu del futur museu. «Fa massa temps que ens esperem i, per tant, en aquests moments estem oberts a qualsevol proposta», assegura Josep Maria Ferrer, representant de la Fundació. I afegeix: «Amb l'Ajuntament de Premià hem establert una magnífica col·laboració i creiem que la Fàbrica de Gas hauria de ser un exemple per a Mataró».
Tretze anys d'història
La història del Museu del Gènere de Punt de Mataró comença el 1990. Sis anys després se signa un acord entre el govern municipal i la Fundació. Però no va ser fins l'any passat que el consistori va comprometre's a iniciar les obres el 2007. La paciència dels membres de l'entitat té un límit: «L'Ajuntament no sap valorar el patrimoni que tenim», denuncia Ferrer. La directora del Museu de l'Estampació de Premià, Marta Pravosti, considera «oberta i dialogable» la possibilitat que el fons de la Fundació Vilaseca es traslladi a Premià. En canvi, des del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, es demana a la Fundació més temps. «Si el museu no es fa abans és per prioritats i perquè fer un museu complet és una tasca lenta», ha explicat el regidor.