-

V. B.

Mataró, una sorprenent capital dels Tres Tombs

La ciutat acull aquest cap de setmana la desfilada de120 carros i 300 cavalls d'arreu del país

Fa ben poc temps era impossible d’imaginar que Mataró fos designada capital catalana dels Tres Tombs. L’any 2010, sense anar més lluny, la festivitat es va suspendre a la ciutat per manca de participació registrada en les edicions anteriors. Feia temporades ja que la festa mostrava signes d’esgotament, amb menys cavalls i carruatges que van obligar a fer un recorregut més curt de la cercavila. També es recorden les picabaralles de la dècada passada entre organitzadors i Ajuntament perquè el pas d’animals i carros feia malbé el paviment de la Riera. Davant de tots aquests problemes, finalment la Germandat Antiga de Sant Antoni Abad va decidir la suspensió de la festa de la pagesia a Mataró, amb l’objectiu de replantejar-la. Tan sols tres anys després, Mataró s’ha convertit en un referent dels Tres Tombs. Com s’ha produït aquest camí?

Tan sols un any després de l’anul·lació, els Tres Tombs van tornar a Mataró sorprenentment revigoritzats, de la mà de la parròquia de Sant Josep i de diverses entitats de la ciutat. El gener de 2011 els cavalls i carruatges van tornar al centre de Mataró, amb una participació força respectable i, sobretot, congregant un gran nombre de públic. A l’any següent, la festa es va consolidar definitivament a la ciutat i això va empènyer a presentar la candidatura per acollir la capitalitat dels Tres Tombs el 2013. Què implica aquest encàrrec? Doncs que enguany a Mataró els Tres Tombs no s’han celebrat al gener, com marca la tradició, sinó que tindran lloc aquest primer cap de setmana de maig. La capital del Maresme acollirà la gran festa que tanca el calendari festiu dels Tres Tombs a Catalunya.

Aquest diumenge, dia 5, es congregaran a Mataró un total de 66 municipis catalans, 120 carros i prop de 300 cavalls. La trobada està organitzada per la Federació Catalana dels Tres Tombs, en col•laboració amb l’Ajuntament i la Germandad Antiga de Sant Antoni de Mataró. A causa d’aquesta elevada participació, i amb la voluntat de fer més espectacular l’acte, Mataró viurà uns Tres Tombs ben poc convencionals. A més del canvi de dates, també es transforma el recorregut, amb un circuit molt més ampli al qual tan sols es realitzaran dues voltes, enlloc de les tres habituals. La cercavila sortirà del Parc Central i continuarà pel Camí de la Geganta, plaça de Granollers, ronda de Leopoldo O’Donnell, Camí del Mig, ronda d’Alfons XII, Camí Ral La Mercè, plaça de Santa Anna, plaça de l’Ajuntament i La Riera.

Més enllà de la desfilada de diumenge, hi haurà nombroses activitats paral·leles durant tot el cap de setmana per celebrar la capitalitat dels Tres Tombs. Els infants podraj provar l’experiència de passejar dalt d’un ruc a la plaça de les Tereses durant tot el dissabte. Aquesta iniciativa està promoguda per Rucs del Corredor. La fotografia tindrà un protagonisme destacat amb un concurs de la festa i la mostra fotogràfica sobre els Tres Tombs que s’instal·larà a Can Palauet entre els dies 4 i 12 de maig. Les instantànies d’aquesta mostra provenen de l’Arxiu Carreras i de la donació de Ramon Pera a l’Arxiu Municipal de Mataró. D’altra banda, s’instal·laran dos carruatges antics que es podran veure divendres al Mataró Parc i l’endemà dissabte a la plaça de Santa Anna. Durant el cap de setmana, també coincideixen al centre de Mataró la celebració de la Fira Mercat de Sant Ponç, dedicada a productes alimentaris artesanals, i la Fira de Dibuix i Pintura, promoguda per la Unió de Botiguers. A més, s’ha programat una ballada de sardanes el dissabte amb la Cobla Premià, a la plaça de Santa Anna.