Ciclistes de la Volta a Catalunya l'any passat a Mataró. Fotografies: R. Gallofré

Vern Bueno Casas

Mataró i la Volta, una relació que va sobre rodes

El retorn de la Volta a Catalunya aquest dimarts 19 de març, amb alguns dels millors ciclistes del mon, certifica l’aposta de la ciutat per aquest esport

La Volta a Catalunya i Mataró mantenen una relació de llarga durada, sense altibaixos i molt ben avinguda. Aquest mes de març torna a la ciutat la cursa ciclista, una de les més importants del món i que acull els millors ciclistes de carretera de l’actualitat. Ho farà aquest dimarts dia 19 com a sortida d’etapa, de manera que un any més els mataronins i mataronines podran gaudir del gran ambient que es genera a les hores prèvies a la tallada de cinta que dona pas a la serp multicolor, amb el Camí de la Geganta com a epicentre de l’acció.

No hi ha any, en la darrera dècada, que el ciclisme d’elit falli amb la seva cita a la ciutat, quelcom que es va veure reforçat al 2023 amb la sortida d’una etapa de la Vuelta a Espanya, en aquesta ocasió des del Port de Mataró. Si a tot plegat hi sumem la presència d’un dels velòdroms més antics i amb més solera del país, i de clubs i molta afició en les diferents modalitats, com ara carretera, pista, BTT o BMX, el resultat és una ciutat que pedaleja amb furor i viu el ciclisme a flor de pell. La presència any rere any a Mataró dels millors ciclistes del pilot bé que ho facilita, i aquest 2024 no serà una excepció, ja que es comptarà amb un convidat de luxe, l’eslové Tadej Pogacar, el millor corredor del moment, que s’estrena a Catalunya. 

“Mataró és una ciutat vinculada al ciclisme amb molta afició en les diferents modalitats” (David Bote)

En la presentació de la cursa a Mataró, on enguany arriba el dimarts 19 de març, l’alcalde David Bote va destacar que som “una ciutat vinculada al ciclisme tant històricament com en l’actualitat on es compta amb molta afició en les diferents modalitats”, i va definir la Volta com “un element de promoció de ciutat”. En aquest sentit, la regidora d’Esports, Bea Delgado, destaca la “repercussió mediàtica a nivell internacional” que té la Volta, així com el fet que atregui “els ciclistes més rellevants del moment”. Tot plegat, segons Delgado, és “una oportunitat per posar Mataró en el mapa”, fent promoció de ciutat “no tan sols a nivell esportiu, sinó també cultural o gastronòmic”.

La regidora Delgado, Rubén Peris i l'alcalde Bote, a la Volta. Foto: R.Gallofré

“La resposta dels mataronins és espectacular, per això tornem a la ciutat” (Rubén Peris)

Per a la regidora, la presència constant de la Volta a Mataró referma el vincle del municipi amb el ciclisme, que es veu reforçada per l’impuls que ha viscut l’esport a la ciutat arran de la fusió, l’any 2020, dels dos clubs històrics, Esport Ciclista Mataró i Club Ciclista Iluro. A banda, Delgado destaca que la Volta és “molt viscuda” a Mataró, ja que la ciutadania respon any rere any donant-se cita a la sortida al Camí de la Geganta i al recorregut pels carrers. L’horari de sortida s’ha avançat respecte a edicions anteriors perquè els alumnes de les escoles de la ciutat, que sempre han conformat bona part del públic de l’esdeveniment, puguin gaudir millor de l’experiència.

“La Volta té una gran repercussió internacional i ens situa en el mapa” (Bea Delgado)

El president i director de la Volta a Catalunya, Rubèn Peris, coincideix en assenyalar que “la resposta dels mataronins cada any és espectacular”, motiu pel qual repeteixen la seva presència a la ciutat gairebé cada any. Peris destaca que el ciclisme és un esport “molt agraït per als aficionats” ja que al contrari que altres esdeveniments, la proximitat amb l’esportista és molt gran. “Tens els teus ídols molt més a prop, els pots veure, fotografiar-te amb ells, en ocasions fins i tot parlar-hi”. Peris també destaca les “facilitats” que l’Ajuntament de Mataró sempre posa perquè la prova es pugui desenvolupar a la ciutat. A canvi, el nom de Mataró “se sent als 190 països a on arriba la difusió de la competició”. 


El recorregut per Mataró i afectacions al trànsit

Enguany el recorregut per la ciutat és diferent al d’anys anteriors. Els ciclistes enfilaran la ronda Alfons X El Savi, la ronda Cervantes i l’avinguda Maresme en direcció a Girona (normalment ho feien en sentit contrari, cap a Argentona via Puig i Cadafalch). Com sempre, durant tot el matí hi haurà afectacions al trànsit. Entre les 8 i les 14 h el Camí de la Geganta quedarà tallat entre la plaça de Granollers i l’avinguda del Corregiment. Entre les 10 i les 13 h es tallarà el trànsit a la plaça d’Espanya, avinguda del Corregiment, passeig de Carles Padrós i ronda de Mossèn Jacint Verdaguer A partir de les 11.30 h s’anirà tallant el trànsit a tot el recorregut  fins al pas de la cursa, aproximadament, a les 13h.

 

Camí de la Geganta, l'epicentre

Serà el dimarts dia 19 de març quan Mataró acollirà la sortida de la segona etapa de la Volta a Catalunya, l’endemà de l’inici de la cursa a Sant Feliu de Guíxols. Serà una etapa llarga i exigent, amb final en alt a Vallter 2000, l’estació d’esquí del Ripollès. El Camí de la Geganta serà, un cop més, l’epicentre de l’activitat, amb el control de signatures dels ciclistes que començarà a les 10.40h i la sortida de l’etapa, a les 11.50h. L’ambient que es viu als entorns del Parc Central és únic, amb els vehicles dels equips, l’arribada dels corredors, la formació del pilot a l’espera de la sortida, el tall de la cinta i l’arrencada. Un moment molt especial per estar més a prop que mai dels grans ciclistes de l’actualitat. 

Remco Evenepoel, el campió del món, l'any passat al Camí de la Geganta. Foto: R.Gallofré

Una de les curses més importants del món

La Volta a Catalunya celebra la seva 103a edició, sent una de les curses més antigues del calendari, i també de les més importants, ja que forma part del calendari UCI World Tour com una de les carreres d’una setmana més preuades. Per això atreu els millors ciclistes i equips del món, i té una gran difusió internacional per televisió que arriba fins a 190 països i als cinc continents, mitjançant 33 difusors internacionals. A banda d’aquest impacte mediàtic, la Volta també comporta un impacte econòmic directe, tenint en compte les més 700 persones pernocten diàriament durant la setmana de competició.

La Volta i Mataró, més de 80 anys de relació

Aquesta serà la 17a vegada que Mataró acollirà la Volta a Catalunya. En la darrera dècada la presència ha estat constant, en vuit ocasions des de 2014, set de les quals com a sortida d’etapa. Però cal remuntar-se fins a 1943 per trobar la primera arribada de la cursa a la capital del Maresme, llavors amb victòria de Julian Barrendero. Un mite del ciclisme espanyol com Luís Ocaña també va guanyar l’etapa que finalitzava a la ciutat, l’any 1970. I el triple campió del mon, l’eslovac Peter Sagan, un dels ciclistes més espectaculars dels darrers anys, ho va fer a l’sprint el darrer cop que Mataró va acollir la meta, l’any 2021. L’any passat Mataró va acollir la sortida de la segona etapa, també amb final a Vallter, que es va endur l’italià Giulio Ciccone per davant de l’eslové Primoz Roglic, que acabaria sent el campió de la Volta. 

Peter Sagan, just després de guanyar l'esprint i creuar la línia d'arribada de Mataró com a vencedor de la sisena etapa de la Volta


Tadej Pogacar, la gran estrella de La Volta

Cap ciclista podrà superar mai l’estatus d’Eddy Merckx com el millor corredor de tots els temps, amb una col·lecció de triomfs en tota mena de terrenys senzillament inigualable. Però si hi ha un nom que en les darreres dècades s’hi pot emmirallar, és el de l’eslovè Tadej Pogacar (UAE). Un autèntic animal de la bicicleta, guanyador de dos Tour de França. Però el que el fa especial no és tan sols el seu paper a la Grand Boucle (on, de fet, en els dos darrers anys ha estat vençut clarament pel danès Jonas Vingegaard) sinó la seva polivalència inèdita en el ciclisme dels últims 30 anys. Com feien les velles glòries, Pogacar surt a competir-ho (i guanyar-ho) pràcticament tot, i per això en el seu palmarès, amb només 25 anys, hi figuren curses com el Tour de Flandes, carrera d’un dia sobre llambordes que va arrebatar l’any passat als grans especialistes en la matèria, altres ‘Monuments’ com Il Lombardia o Liege-Bastogne-Liege, i múltiples curses d’una setmana. Un veritable caníbal (prenent el sobrenom d’un altre mite, Bernard Hinault) que s’estrena enguany a la Volta a Catalunya. La seva presència és sens dubte el gran atractiu de la sortida d’etapa a Mataró; cap altre ciclista reunirà més peticions de fotos i autògrafs. 

Tadej Pogacar

Altres participants destacats

Sep Kuss (Jumbo). El guanyador contra tot pronòstic de la Vuelta a España 2023 és una de les estrelles d'aquesta Volta, cursa amb la que l'escalador nord-americà resident a Andorra manté una relació estreta; de fet, l'etapa berguedana d'enguany és en part idea seva. 

Enric Mas (Movistar). El ciclista mallorquí, cap de files de Movistar, etern aspirant a les grans voltes (amb diversos podis a la Vuelta a España) és un dels candidats més sòlids en una cursa que fa anys que no trepitja.

Nairo Quintana (Movistar). El colombià ja no és el de temporades passades, però un dels millors escaladors de tots els temps encara manté la guspira per buscar, com a mínim, una victòria d’etapa en el recorregut especialment muntanyós d’enguany.

Tao Geoghan Hart (Lidl-Trek). El sorprenent guanyador del Giro d’Italia de 2020 ha deixat Ineos per fer el salt a LIdl-Trek, on és un dels grans líders. El ciclista londinenc té un gran potencial pendent d’explotar i la Volta pot ser un dels llocs on ho faci.

Alexandr Vlasov (Bora - Hansgrohe). El cap de files d’un dels equips més potents és aquest ciclista rus que acumula top-5 al Giro i Tour i una volta d’una setmana (Romandia) però a qui encara manca un gran triomf a l’alçada de les expectatives que genera.

Geraint Thomas (INEOS - Grenadiers). Un dels ciclistes més veterans del pilot, guanyador del Tour de França i podi l’any passat al Giro d’Italia, a més de múltiple guanyador de curses d’una setmana, al galès sempre se l’ha de tenir present entre els candidats.

Joao Almedia (UAE). El portugués té clar el seu rol a la Volta d’enguany: potentíssim gregari de Pogacar. Però si l’eslovè falla (cosa rara), Almeida, un dels ciclistes més rocosos i persistents, pot erigir-se perfectament com a alternativa per al poderós UAE.

 

Etiquetes: