La Cambra de la Propietat compleix 100 anys, inclús més si es té en compte que va començar com associació de propietaris al 1915. Però va ser al 1919 quan va passar a tenir el títol de Cámara Oficial de la Propiedad Urbana de Mataró. “Va néixer pel mateix que treballem avui, per defensar els interessos dels ciutadans i propietaris”, explica el seu president Vicenç Mora, que afegeix: “La Cambra sempre ha tingut una vocació de servei que es desenvolupa a través de diferents departaments i distingeix l’entitat com un instrument per resoldre les qüestions que preocupen els propietaris immobiliaris”.
“La Cambra és una servidora de la classe mitjana i defensa la funció social de la propietat”, explica el seu secretari, Antoni Martí. Compten amb una corredoria “Cambrassegur” que ofereix una gamma d’assegurances pensades especialment per als propietaris. Una de les preocupacions de la Cambra és la conservació del parc immobiliari de la ciutat i per això assessora a les comunitats.
La Cambra, que va passar a ser-ho de tot el Maresme l’any 1944, està molt vinculada al territori i ha format part dels grans canvis urbanístics de la ciutat: “Vam tenir un paper important en el desenvolupament de l’Eixample, per exemple. Sempre que hi ha un canvi transcendent a nivell urbanístic, la Cambra hi està al darrera.”
A més, la Cambra actua com a òrgan col·laborador amb l’administració que es delimita amb diverses funcions com a òrgan col·laborador amb l’administració, que es delimita amb diverses funcions com efectuar registre, dipòsit i gestió recaptadora de les fiances d’arrendament, informar als tribunals amb caràcter pericial d’assumptes que li siguin requerits, resoldre consultes des de l’administració i promoure i realitzar estudis diversos.
La cambra compta actualment amb 2.784 socis i administra 626 propietats verticals d’un total de 308 propietaris. També gestiona 260 comunitats de propietaris que suposen 5.105 departaments, el que significa que “donem cobertura a molta més gent que la que està associada”, ja que també treballen amb els veïns de les propietats que gestionen. Durant el 2018, la cambra va efectuar 1.351 consultes d’àmbit jurídic, 147 d’economicofiscals i 184 d’àmbit arquitectònic, a banda de tramitar més de 3.500 fiances.
Promoure la reforma i lloguer de pisos buits
Una de les activitats que estan impulsant actualment és la de promoure la reforma i lloguer de pisos buits amb el programa ‘Pla reformar i llogar’. S’encarreguen de fer actuacions perquè els propietaris facin obres sense cap desemborsament inicial gràcies a la possibilitat d’obtenir una línia de finançament que permet amortitzar-se amb els ingressos del lloguer. La idea, solucionar tres problemàtiques: la part econòmica, la dels tècnics i la tramitació administrativa. A banda de la morositat, ja que el pla ofereix garanties per no patir impagaments.