148 ocupacions de pisos ha frustrat la Policia Local de Mataró entre gener i setembre d’aquest any. És una dada facilitada pel propi cos que il·lustra l’abast concret d’aquesta problemàtica. La Policia Local de Mataró només pot actuar ‘en calent’ les primeres hores després de l’entrada. Per això sempre demana complicitat veïnal en detectar possibles ocupacions i poder-les fer enrere.
El front policial, sempre acotat dins dels paràmetres i competències de la Policia Local de Mataró, intenta combatre un fenomen que genera preocupació ciutadana i que no veu que les dades remetin.
A més d’aquests 148 ocupacions frustrades, s’han fet (en aquest cas les dades són des del 2020, any de l’aprovació del protocol específic) 19 intervencions en locals i immobles per risc de seguretat o salubritat, procedint a desallotjar 102 immobles.
Si es dona per bona la dada que cada dia a Mataró es cometen dos intents d’ocupació, és evident que la feina per mirar de frenar-les que duu a terme la Policia Local és insuficient per fer baixar les dades.
L’altre front: el legal
No és casual que l’Ajuntament de Mataró hagi volgut posar de relleu amb tota la pompa, aquesta setmana, l’anada al Congrés de Diputats de l’alcalde al costat d’altres batlles de l’Arc Metropolità per demanar un canvi legal per aconseguir desallotjaments ràpids en 48 hores per qui no pugui acreditar titularitat d’un immoble. Els ajuntaments implicats calculen que tenen 4.000 pisos ocupats.
El govern coneix que el tema de les ocupacions és neuràlgic a nivell de preocupació social i serà central en el debat electoral de les properes eleccions. Sumar suports a la proposta legal del PSOE (que és una rèplica a una de similar que a inicis d’any no va prosperar, abanderada pel PP) és el segon front de lluita contra les ocupacions que abandera l’executiu mataroní. L’altre és el de la Policia Local, que hi treballa amb el condicionant d’haver de fer-ho en calent i de dedicar-hi un terç dels recursos operatius i humans.