1.600 metres quadrats de plaques fotovoltaiques d’autoconsum a l’Hospital de Mataró

1.600 metres quadrats de plaques fotovoltaiques d’autoconsum a l’Hospital de Mataró

La instal·lació de la planta permetrà reduir 137 tones d’emissions de CO2 i amb els seus 1.600 metres quadrats serà una de les més grans en centres sanitaris catalans

La coberta de l’Hospital de Mataró ja ha començat a canviar d’aspecte amb la instal·lació de la que serà una de les plantes fotovoltaiques més grans ubicada en un centre sanitari català. Endesa ha començat la instal·lació que permetrà a l’Hospìtal avançar en l’autoconsum i reforçar el seu compromís ecològic. 

Endesa, que va guanyar el concurs d’adjudicació, ja ha començat les obres per convertir-la en una de les instal·lacions més grans per autoconsum que hi ha a dia d’avui en un centre sanitari públic de Catalunya.  La instal·lació dels panells –762 mòduls policristal·lins– s’està fent a la coberta plana de l’hospital i ocupen una superfície total de 1.600 m2. Gràcies a aquesta planta fotovoltaica es generarà més energia neta i renovable, que serà utilitzada al mateix centre per autoconsum i estalvi energètic. 

Les dades del que permet la instal·lació

Les dades del que permetrà la instal·lació són impactants. La potència de la instal·lació serà de 284,16 kWp, mentre que la producció anual d’energia s’estima en uns 415.000 kWh/any. Això permetrà reduir la petjada de diòxid de carboni fins a les 137 tones de CO2 cada any, l’equivalent a la capacitat d’absorció de CO2 de 13.300 arbres.

A banda del destacat avantatge ambiental, també s’aconseguirà reduir el consum energètic anual des del primer dia de captació solar, la qual cosa equivaldrà a la despesa, en llum i gas, de 77 llars on hi visquin quatre persones. O dit d’una altra manera: al consum anual de quatre centres gestionats pel Consorci: tres CAP (Mataró Centre, Cirera-Molins i Argentona) i la Residència Sant Josep.

Plaques solars d'autoconsum

Aprofitar el sol

L’energia solar fotovoltaica. L’energia renovable que s’obté del sol –inesgotable, silenciosa i no tòxica– s’aconsegueix a partir dels rajos que arriben als panells solars. Aquests, estan compostos de diverses cèl·lules fotovoltaiques fabricades amb materials semiconductors, que són les responsables de transformar la llum del sol en energia elèctrica útil per al consum.

El sol produeix molts tipus de partícules, però a l’hora de generar energia solar només són necessaris els fotons. Quan aquests incideixen en les plaques solars s’alliberen alguns dels electrons que formen els seus àtoms i, d’aquesta manera, s’aconsegueix generar corrent elèctrica. De fet, cada cèl·lula fotovoltaica genera poca quantitat d’energia, però quan se suma tota l’energia produïda per moltes cèl·lules, i es condueix mitjançant fils conductors al propi panell, el resultat és una corrent elèctrica que permet satisfer plenament les necessitats energètiques.

A més no produeix residus que hagin de ser processats, i en zones com la península ibèrica, amb nombroses hores de sol durant el dia, és la millor alternativa a les fonts d’energia procedents de combustibles fòssils.