Ara fa vint anys que els voluntaris de Mà Oberta recollien les primeres ampolles. En aquestes dues dècades la campanya de Maristes Valldemia ha canviat molt fins a convertir-se en tota una festa solidària que, un cop més, omplirà els carrers de la ciutat. Aquest dijous, dia 3 de gener, més de tres-centes cinquanta persones s'encarregaran de posar-ho en marxa. Mentre uns recorreran els diferents barris i els centres comercials recollint ampolles de cava buides i aliments, els altres s'encarregaran dels actes més festius. L'edició d'enguany presenta un programa més complet amb novetats com la cercavila de gegants que anirà de l'escola a la plaça Santa Anna, una rifa solidària i un torneig de bàsquet 3x3 que proposa el Club Esportiu Valldemia, aquest últim acte, però, se celebrarà uns dies abans, el 29. També es pot col·laborar omplint amb monedes una mà que es dibuixarà a terra, deixant un missatge solidari en un panell de dos-cents metres quadrats i participant de l'encesa de bombetes.
"Creiem que estem vivint el moment més òptim de la campanya però no ens podem estancar perquè aquesta és una societat efímera que obliga a seguir creant noves activitats que donin rendiment econòmic", ha afirmat David Codina, coordinador de Mà Oberta dins de l'ONG Sed-Mataró. De fet, els organitzadors valoren molt positivament la resposta dels mataronins en aquests vint anys: "La iniciativa ha permès obrir l'escola a Mataró i la gent ha respost molt bé, tenim contribucions de tot tipus: des de l'avi que ens guarda les dues ampolles de cava que es veu a l'any fins a les aportacions més grans d'alguns restaurants". Amb tot, la mitjana d'ampolles recollides en els darrers anys és de 15.000, amb una recaptació econòmica de 4000 euros. "Esperem aconseguir-ne una mica més en aquesta edició ja que hem eliminat una activitat que només representava despeses, el concert, per la rifa de lots que ens reportarà més diners", apunta Codina. Els beneficis es repartiran entre diferents entitats de la ciutat que s'encarregaran d’ invertir en el "quart món mataroní".
Una evolució pensada
Mà Oberta ha passat per moltes fases fins arribar a la seva actual maduresa. "Vam començar recollint paper, ampolles de cava i roba, però el preu del paper va baixar molt i la gestió de la roba era molt complicada", recorda Codina. Això va provocar una decaiguda que els va fer buscar nous camins: "Vam decidir centrar-nos només en les ampolles i se'ns va ocórrer utilitzar-les per fer dibuixos al pati, una activitat que recuperem enguany". Ara fa deu anys es van plantejar un altre repte per trencar la monotonia aconseguint el seu primer rècord Guinnes amb la recol•lecta de 52.000 ampolles, una fita que van superar l'any següent amb un total de 63.000. "Ara ha nascut la festa de la solidaritat, amb totes les activitats que acompanyen la recollida, i creiem que és l'etapa definitiva", ha afirmat David Codina.