Imatge d'arxiu de Bote, Morales (esquerra) i Jerez (dreta), membres del govern municipal. Foto: Ajuntament Mataró

2021: el pressupost més alt de la història de l’Ajuntament de Mataró

Pal·liar els efectes de la Covid, polítiques de reconstrucció econòmica i social i millorar la seguretat i la neteja són les grans prioritats per aquest 2021

L’Ajuntament de Mataró necessitarà més diners que mai abans durant aquest 2021. El govern acaba de presentar la seva proposta de pressupost que suma el total més alt de la història amb un doble condicionant clar: d’una banda la Covid-19 i els seus efectes, que obligaran a seguir apostant fort en polítiques i accions per pal·liar-ne els efectes i ajudar la ciutat a sortir del tràngol de la pandèmia. De l’altra, la necessitat de millorar les prestacions de la ciutat i els seus serveis. És públic i notori que en seguretat i neteja Mataró té un ‘necessita millorar’ de nota clara. L’objectiu d’aquest pressupost és posar-hi remei.

La proposta de pressupost de l’Ajuntament puja a 152,47 milions d’euros, que representa un augment del 3,25% respecte a l’any anterior (4,8 milions d’euros). El pressupost d’inversió és de 19,4 milions.“És el pressupost social i de la reconstrucció, prioritza l’atenció a les persones i manté un nivell d’inversió alt en un marc pressupostari dur”, va definir en la roda de premsa de presentació l’alcalde David Bote. L’Ajuntament ha pogut fer créixer el seu pressupost per la pujada de la recaptació (augment de l’IBI i la taxa de la brossa), per l’augment de la disposició pressupostària estatal i per haver seguit avançant en l’optimització de despesa. 

Dues de les novetats esbossades a la tardor com a necessàries, però, de moment no tenen concreció. Ni el govern s’ha posat d’acord en la reducció de sous dels seus 14 regidors retribuïts ni de moment hi ha fumata blanca amb la resta de grups respecte la revisió del catàleg de serveis municipals que ha de veure la llum de bracet del Pla de Racionalització. Això va més a mig termini, sembla. 

A la roda de premsa de presentació del pressupost van acompanyar a Bote el responsable del pressupost Juan Carlos Jerez i Sergi Morales, d’En Comú Podem Mataró que va posar en valor dels comptes que presenta el govern de coalició el fet de destinar un milió d’euros a habitatge, apujar fins pràcticament a 8 milions la millora de la ciutat i l’aposta del Pla d’Impuls del Centre. 

Juan Carlos Jerez, en un moment de l'acte

Partides que creixen per necessitat

L’augment del pressupost té en la Covid-19 bona part de la seva raó de ser. La pandèmia ha ressituat prioritats i fet necessàries polítiques i apostes socials que han passat a ser de primera ordre. Els comptes generals de l’Ajuntament comptaran amb 3,2 milions d’euros per a la reconstrucció econòmica i social: es repeteix la dotació d’1,5 milions en despesa del Pla de reconstrucció, i es traslladaran 1,7 milions dels romanents de l’any passat per a projectes d’inversió vinculats també a la reactivació. “La ciutat necessita aquest esforç d’unitat i de reconstrucció”, valora Bote. 

L’altra gran font de necessitat pressupostària són les polítiques de seguretat i de neteja, el dia a dia. Puja en 1,4 milions d’euros el pressupost destinat a neteja i brossa arribant als 15 milions d’inversió total que han de dotar la concessió del nou contracte de les eines i la força per revertir l’actual percepció ciutadana envers l’espai públic. També puja la dotació en seguretat i protecció civil (16,11 milions, un 7,62% més respecte al 2020) perquè l’Ajuntament tingui més recursos. Per a què? Per cobrir més vacants de la Policia Local, implementar la tecnologia de càmeres de seguretat i posar en funcionament una app pròpia de seguretat i comunicació d’incidències. 

Es manté la inversió

La proposta de pressupost de l’Ajuntament dona continuïtat al programa d’inversions per al mandat 2020-2023, que preveu una suma de 55 milions per a aquest període. Al 2021 el pressupost d’inversions de l’Ajuntament puja a 19,4 milions d’euros, que es finançarà principalment amb nou endeutament (13,5 milions d’euros), subvencions (4,42 milions) i estalvi corrent (1,5 milions). La partida més gran és per posar la ciutat al dia (8 milions), que inclou 1,7 milions en actuacions a l’espai públic (Pla d’asfaltat, Pla director de jocs infantils i àrees de salut, entre altres) i 6,24 milions en equipaments (coberta de la pista poliesportiva de Cirera, Centre d’Acollida d’Animals de Companyia, etc.). 

Segueixen les partides destinades a urbanisme (2,42 milions per a l’expropiació d’una finca al Sorrall, l’adquisició de la nau Fontdevila i Torres, etc.); habitatge (1,81 milions per al fons d’inversió d’habitatges i el projecte Lloguem!); sostenibilitat energètica (1,71 milions per a enllumenat públic, projectes d’autoconsum/pobresa energètica, etc.); promoció econòmica (1,65 milions per al Pla d’Impuls del Centre, la millora dels polígons, etc.); neteja i recollida de residus (1,56 milions), mobilitat i seguretat (1,28 milions, per a actuacions vinculades al Pla de mobilitat, instal·lació de càmeres de videovigilància, etc.) i ciutat intel·ligent i govern obert (0,98 milions).

El pressupost d’inversió consolidat puja a 33,8 milions. La partida més important en aquest cas segueix sent per posar la ciutat al dia (15,28 milions globals, dels quals 11,78 milions són per a equipaments i 3,5 per a espai públic), seguida de  l’urbanisme (7,79 milions) i la sostenibilitat energètica (3,28 milions).

Etiquetes: