Documental suggestiu per a una reflexió sobre el model de transport, amb firma mataronina. Viatjar en tren contamina sis vegades menys que fer-ho en avió. El reportatge "Europa, a un cop de tren?" que s’estrena aquest diumenge al 30 minuts de TV3 analitza si és viable el projecte de convertir la xarxa ferroviària europea en el metro del futur per connectar les grans ciutats. En una Europa que aposta per reduir al màxim les emissions de gasos contaminants, serem capaços de substituir l'avió pel tren per moure'ns pel continent?
És possible substituir l’avió pel tren en els desplaçaments al continent europeu? La Comissió Europea invertirà 500 milions d’euros per connectar les xarxes ferroviàries de les principals ciutats europees. Però què s’hi està fent? On són els esculls? Un equip del “30 minuts” ha recorregut Europa per comprovar-ho.
El documental produït per la cooperativa Clack amb el periodista mataroní Joan Salicrú al capdavant ha recorregut les principals capitals europees —París, Londres, Brussel·les, Amsterdam, Berlín, Zuric i Lió— per comprovar in situ l’estat de la xarxa i fins a quin punt el servei està prou desenvolupat per poder assumir el repte. Els resultats no són optimistes: hi ha resistència dels estats a l’hora de compartir projectes i competències i milers de regulacions diferents dels seus serveis.
El trànsit aeri és el responsable del 6% de les emissions totals de gasos contaminants arreu del món. La UE pretén que el tren substitueixi l’avió en distàncies que es puguin cobrir en sis hores, xifra encara més alta si parlem de trens nocturns.
“Europa, a un cop de tren” explica el projecte de European Sleepers, la cooperativa ferroviària d’Utrecht que posarà en marxa la primavera del 2025 una línia de nit que anirà d’Amsterdam a Barcelona. El reportatge també dona veu a diverses entitats ecologistes que treballen en favor del tren, com ara Back on Track, Stay Grounded o l’Aliança Alemanya pel Ferrocarril, i també a la patronal del sector a Europa, CER, que agrupa les principals corporacions públiques.