La Fundació Hospital celebra 375 anys, que es diuen aviat però que en són un munt. Concretament l’any 1644, quan en el testament d’una figura poc coneguda com la del Mossèn Jaume Sala, es feia una donació d’uns terrenys amb la condició que es fes un hospital per la ciutat, construit fora de muralles. La idea del capellà era que el centre tingués serveis d’atenció als més necessitats. “El mossèn preveia crear l’Hospital de Sant Jaume i la seva futura annexió amb el de Santa Magdalena que ja existia”, explica el gerent de la Fundació, Jordi Vilana. Tres anys després, església i la universitat de Mataró es van posar d’acord per crear un nou hospital que no es faria fins el segle XVIII. El paper en aquella època era molt diferent al d’ara, ja que les necessitats que hi havia abans eren treballar per reduir les infeccions, millorar el sanejament de les aigues i fer moltes accions bàsiques de salut que avui semblen superades. Però tot va canviar fa dues dècades amb la construcció de l’Hospital de Mataró.
“Quan es crea el nou hospital, la Fundació ha de trobar el seu rol, sempre tenint en compte que no és un proveïdor de serveis, perquè això ho ha de fer el Consorci, però tampoc té un rol menor”, desgrana Vilana, que afegeix: “I aquí entrem en el paper actual, ser un instrument de la ciutat per complementar la cartera de serveis socials i de salut”.
Actualment, la Fundació Hospital treballa en tres grans línies. Els programes assistencials, que serveixen sobretot per “oferir serveis en acompanyament de malalties en situació avançada o de dol, treballs de teràpies familiars, atenció psicològica a nens i adults, logopèdia...”. Una altra de les línies d’actuació són els programes de desenvolupament comunitari, com la gestió del voluntariat i projectes de l’ajuntament en aquesta línia, o l’impuls d’un clúster d’entitats sensibilitzades amb els seus deures amb la ciutadania; també tenen un banc del temps, un espai d’intercanvi de tasques i temps entre persones.
L’última gran àrea de la Fundació és la formació, basada en fer xerrades a la comunitat per explicar nous projectes, així com també formació específica, com per exemple cursos en el dol. “Tot plegat amb l’objectiu de reforçar el rol d’instrument de ciutat. La Fundació ha de complementar la cartera de esreveis i participar en projectes de Mataró per complementar la dinàmica pública de serveis”.
Detectar les noves necessitats
Dins dels actes de celebració dels 375 anys de la Fundació Hospital, s’han organitzat diverses xerrades i trobades per parlar del present i futur de l’entitat. Una d’elles va ser el passat 19 de març amb la taula rodona que portava per títol “Perspectives de la Fundació Hospital a curt i mig termini”. Entre els ponents hi havia dos membres del patronat, Carlos Súnico i Pep Molsosa.
Súnico va destacar que l’objectiu de la Fundació havia de ser “potenciar l’esperit original de la seva creació, cuidar al cuidador i apostar pel creixement del patrimoni”. “L’esperit es podria resumir com un hospital per a pobres i malalts, no només tenint en compte la part sanitària sinó també la social; el repte és detectar les noves necessitats de la societat”. Va posar com exemple que si hi ha 12 persones dormint als carrers de Mataró, calia trobar-hi alguna solució. D’altra banda, també apostava per “cuidar al cuidador, una figura present a la Fundació, al clúster d’entitats i al banc del temps”. Per últim, Súnico també considerava que calia incrementar el patrimoni, tant l’hospital com els locals que són de la seva propietat, tot recordant que “volem potenciar les donacions privades, llegats i herències; cal fer saber que nosaltres podem donar-li un bon fi a tot allò que hi ha gent que deixa sense hereus”.
Per la seva banda, Pep Molsosa va expressar durant la seva ponència que la Fundació “hauria d’estar al servei de les polítiques municipals amb un mandat clar”, i que aquest s’hauria de vertebrar en diversos punts: “La gestió del patrimoni de la fundació, tenir més capacitat davant les problemàtiques que es presenten, fomentar l’empoderament dels ciutadans i prestar serveis directes eventualment en funció de les necessitats”.
Per Molsosa, la Fundació Hospital hauria d’apostar per canviar el nom a “Fundació Sociosanitària Municipal”, ja que considera que així la població “no confondria la fundació pensant que està vinculada amb l’actual Hospital de Mataró”.