70 entitats mataronines s'uneixen en defensa del català

Redacció

70 entitats mataronines s'uneixen en defensa del català

Es presenta la Taula d’entitats per la llengua de Mataró per passar a l’acció davant la manca de política lingüística de l’Ajuntament

L’ús social del català fa cada cop més passes enrere a Mataró però aquest no és motiu d’acció política per part de l’Ajuntament. Per a revertir-ho, fins a 70 unitats s’han unit per a impulsar la Taula per la llengua. Fan pinya i demanen passar a l’acció per revertir la situació actual i garantir que el català tingui la presència que li correspon en tots els àmbits de la vida de la ciutat, “promovent una societat més cohesionada i respectuosa amb la seva diversitat lingüística”.

La Taula d’Entitats pel Català de Mataró s’ha presentat el dimarts 9 en un acte que ha fet petita la sala d’actes de la Unió Excursionista de Catalunya. Allà, amb una intervenció del lingüista Pau Vidal i la presència de representants de les entitats signants es va poder veure l’impuls amb el que neix aquest ens de coordinació que té l’objectiu de reivindicar i fomentar l'ús del català en tots els àmbits de la vida local. La constitució d'aquesta Taula es basa en el manifest fundacional, que critica la manca d'accions concretes per part de l'Ajuntament en matèria de normalització lingüística i proposa un pla de treball rigorós per revertir aquesta situació.

Contra la inacció de l’Ajuntament

Segons el manifest, "fins fa no gaires anys, l'Ajuntament de Mataró va disposar d'un servei de normalització lingüística que, sense tenir rang de regidoria, tenia capacitat per ajudar en molts aspectes relacionats amb la millora de la presència del català a la nostra ciutat". No obstant això, aquesta tasca s'ha anat diluint amb el temps i, tot i les iniciatives aprovades en els últims anys, no s'han implementat les mesures necessàries per assegurar el compliment de les normatives lingüístiques.

El manifest recorda que el 14 de gener de 2022 es va aprovar una Proposta de Resolució per avaluar el compliment del Reglament per a l'ús de la llengua catalana de l'Ajuntament en tots els àmbits d'actuació municipal. Aquest reglament, vigent des del 1996, necessitava ser actualitzat per adaptar-lo a la situació actual. A més, es va instar a analitzar la presència del català en diferents sectors econòmics i socials, amb l'objectiu de desenvolupar un pla d'acció que fomentés el seu ús normalitzat, especialment allà on la situació és de més gran minorització.

Un any després, el 13 de gener de 2023, es va aprovar una nova Proposta per assegurar que el govern municipal actués amb mesures tangibles a favor de la presència normalitzada del català en tots els àmbits de competència local, en línia amb el Pacte Nacional per la Llengua. Tanmateix, segons el manifest, "constatem que des de l'Ajuntament no s'està aplicant res d'allò que es va aprovar i que, en el seu Pla de Mandat 2023-2027, amb 77 actuacions i 214 projectes, no n'hi ha cap que tingui a veure amb la normalització de la llengua pròpia del país".


Mesures “vitals’ pel català


El manifest també destaca la necessitat de mesures senzilles però efectives, com ara "informar els sol·licitants d'obertures de nous establiments comercials sobre el marc legal respecte a la llengua al comerç i al codi de Consum, per tal d'ajudar-los en la seva implantació de negoci". Aquestes accions locals són considerades vitals perquè l'Ajuntament és el millor coneixedor i el més proper a la realitat social del conjunt de Mataró.

La Taula d'Entitats pel Català de Mataró es reunirà regularment per analitzar la situació del català en diversos sectors, proposar mesures concretes sobre les línies d'actuació més urgents i seguir la seva implementació. El manifest subratlla la importància de poder utilitzar la llengua catalana arreu: "Poder fer servir arreu la llengua és el millor bagatge que la societat catalana pot oferir a tothom per conviure. Havent persistit des del més pregon de la nostra història i projectant-se al futur, és la millor forma de vehicular la integració en una societat que, sense oblidar la seva diversitat, es vol, i es necessita, ben cohesionada".