Manifestació dia de la dona 8M 2022 feminisme. Foto: R.Gallofré

Cugat Comas

8-M a Mataró: vaga i mobilitzacions del Dia de la Dona

La manifestació feminista amb la concentració final a la Plaça de l’Ajuntament, els plats forts del 8-M a Mataró

Aquest dimecres és 8 de març i, per tant, es comemmora el Dia Internacional de la Dona o Dia Internacional de la Dona Treballadora. El 8-M és una data que se celebra des de fa dècades però els darrers anys s’ha convertit en una gran jornada de lluita i reivindicació feminista. Una jornada que a Mataró repeteix el patró dels anys anteriors o d’altres localitats amb convocatòria de vaga, actes diferents i una manifestació amb final darrere de l’Ajuntament.

Essent un dia de vaga feminista i diferents mobilitzacions, el 8-M a Mataró comptarà amb diferents punts d’interès durant bona part de la jornada. Hi ha diferents convocats inclosos dins la programació oficial del Dia de la Dona amb dos principals punts d’interès que acaben convergint.

Manifestació

  • A les 18h des de la Plaça Granollers
  • L’Assemblea Feminista de Mataró convoca a les 18h a la Plaça de Granollers una manifestació pels carrers de la ciutat. Convoquen a la “Vaga feminista contra el sistema cishetero patriarcal racista i capitalista”. És la manifestació que durant anys s’havia convocat al migdia del 8-M però que ja l’any passat va passar a la tarda per maximitzar l’assistència i acabar junt amb la concentració, a la que convoquen altres entitats.
El Moviment Feminista del Maresme, unit aquest 8-M


Concentració

 

  • A les 20h a la Plaça de l’Ajuntament
  • Coincidint amb l’arribada de la manifestació, tot el Moviment Feminista del Maresme farà pinya en aquesta concentració. L’acte conjunt d’entitats porta per nom ‘Junts som més fortes’ i omplirà la Plaça de l’Ajuntament en un acte amb parlaments, micro obert i música amb la cantautora MIRS. La lectura del manifest del 8-M serà el moment culminant de l’acte. 
     

Dia de vaga feminista


El 8-M va més enllà d’actes simbòlics. Està convocada per diferents sindicats una vaga general feminista, uuna aturada de 24 hores, a la qual estan cridats tots els sectors de l’àmbit laboral i també tota la ciutadania. Els sindicats fan una crida a la mobilització “d’una altra jornada de lluita de la classe treballadora“. Asseguren que aquesta vaga feminista general és “necessària” per generar una altra ofensiva per posar fi al “capitalisme patriarcal” i que la resposta col·lectiva és l’única manera de fer-ho.

La vaga té diferents plasmacions sectorials concretes

  • Vaga de cures: demanen “aturar-ho tot” per “la gran quantitat de feines pels sosteniment de la vida” que les dones fan cada dia i que “recauen desproporcionadament” sobre aquest col·lectiu.
  • Vaga de consum: l’Assemblea 8-M crida a protestar contra la pujada de preus generalitzada: “Anar a comprar també és cuidar”.
  • Vaga a les aules: l’objectiu és mostrar el rebuig contra “la privatització i les retallades en educació” i exigir protocols d’actuació “eficients” contra la violència masclista i LGTBI-fòbica.

I els homes?

El 8-M no només és cosa de les dones, ni molt menys. Les assembleees feministes fa anys que demanen als homes que se sumin a la jornada, però amb un rol diferent. Què han de fer, segons aquestes?
Han de respectar les zones no mixtes a les manifestacions, han de cedir els seus espais de privilegi per tal que les dones puguin fer visibles les seves reivindicacions i han d’assumir les tasques que habitualment realitzen les dones, com fer-se càrrec de les cures i gestionar la logística de la llar.

L’origen de la commemoració

El dia internacional de la dona treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme. Aquest dia commemora la lluita de la dona per la seva participació, juntament amb l’home, al camp del treball i a la societat en general.

La instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix la celebració de la data a l’incendi ocorregut el 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Allà un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insuportables condicions de treball que vivien

Etiquetes: