Cada nit a Mataró hi ha una norantena de persones que dormen al ras, persones sense llar. És el que s’extreu del recompte fet durant dues nits, amb prop de 140 voluntaris, personal de l’Ajuntament i de Creu Roja. Un recompte que fa una foto i dóna la magnitud del fenomen per poder-lo abordar.
Mataró vol elaborar el pla local per a l’abordatge del sensellarisme que ha d’anar en la línia de la proposta de llei de mesures transitòries i urgents per fer front al sensellarisme i eradicar-lo. Els objectius d’aquesta actuació són obtenir un major coneixement del volum i les característiques de la població en situació de sense sostre i compartir-ho amb els agents socials implicats per millorar la intervenció així com sensibilitzar la ciutadania sobre el tema de l’exclusió social i prendre consciència d’un problema que acostuma a passar desapercebut.
Les persones sense llar representen el paradigma extrem de la pobresa i l’exclusió social. No tenir una llar els deixa sols, desemparats, sense seguretat, sense protecció i els impedeix fer un projecte de vida digne. Els factors de risc i desencadenants poden ser molt diversos: estructurals, institucionals, econòmics, laborals, familiars, socioculturals i personals o relacionals. Qualsevol d’aquests factors poden desencadenar una situació de sensellarisme, però moltes vegades és conseqüència de la conjunció de més d’un factor.
Un gran desplegament
Entre el dimecres 23 de novembre i el dijous 24 de novembre s’ha portat a terme el recompte de les persones en situació de sense sostre que pernocten als carrers de Mataró. El dispositiu de la nit del 23 de novembre estava format per prop de 140 persones voluntàries, personal tècnic de Benestar Social i d’altres serveis municipals i Creu Roja. La ciutat de Mataró es va dividir en 22 sectors que es van recórrer a partir de les 23 h. A les zones més allunyades del nucli urbà i en punts de més difícil accés hi han anat equips de Benestar Social acompanyats per la Policia Local de Mataró i al migdia s’han fet enquestes a les persones usuàries del menjador de Sant Joaquim per a persones que passen per diferents situacions de vulnerabilitat.
A la ciutat de Mataró es compten amb diversos recursos per abordar la situació de les persones que es troben en aquesta situació d’extrema pobresa i que van enfocades en cobrir, en primer lloc, les necessitats bàsiques d’alimentació i allotjament i, en segon lloc, en poder treballar en el projecte de vida de cadascuna de les persones i millorar-la.
El Centre d’Acollida Municipal, ubicat a Can Soleret, és un dels recursos d’urgència que compta la ciutat així com el menjador Sant Joaquim. També hi ha el Club Social Andana, un recurs diürn que ofereix un àpat al migdia, i servei de dutxa i bugaderia _és el servei de primeres atencions ubicat al mateix centre d’acollida_ a 30 persones setmanalment i un seguit d'activitats destinades a generar vincle. També hi ha els recursos de Càritas Interparroquial