Carta del lector: Construint l'aprenentatge cooperatiu des de l'educació

Albert Güell Juanola

Aclariments sobre les visites guiades a la Presó de Mataró

El professor Albert Güell pren torn de rèplica amb aclariments a la carta publicada per l'exprés polític del franquisme Pablo Morales

Llegint la carta que el Sr. Morales ha escrit en referencia a la visita guiada que vaig fer el dia de la  inauguració de la Presó em veig en la necessitat de fer, a títol personal, alguns aclariments.  

En primer lloc em sap greu que la visita no fos completa atès que va ser de 30 minuts exactes per motiu  dels actes programats –no una hora, com diu-–, la normal, efectivament, és d’una hora. Certament van  quedar moltes coses per dir i algunes de les que es van dir van quedar una mica precipitades.  

Pel que fa, concretament, a la qüestió de la repressió franquista en la visita “normal” i de la qual ja se n’han  fet algunes sessions amb gran assistència (14 de maig i 9 d’octubre), es parla més abastament del període,  especialment del primer període de la postguerra. Allà s’explica, i es llegeix, per exemple, el codi penal  franquista i la perspectiva punitiva i expressament dolorosa que havia de tenir una presó (certament  monstruosa i que en la visita es compara amb el que proposava la Generalitat Republicana). També es  comenta el nombre de presos que hi van passar (Espanya i Mataró), les execucions d’alguns mataronins al  Camp de la Bota i els informes que anualment feia el ministeri així, com la presencia fins els anys 90 de  l’escut franquista a l’interior del pati. Qüestions que, com s’ha dit, desgraciadament van quedar al marge  pel contrarellotge en el que es feia la visita.  

Per altra banda, les visites estan estructurades en quatre itineraris i a “la mitja ceba” és la general –que  escurçada ha creat, em penso, aquest mal entès- i després altres de més especialitzades, una d’elles la  dedicada a República, guerra civil i repressió franquista on es fa molta més incidència aquest tema.  

En segon lloc, i sobre el comentari d’en Terricabres, un activista cultural de gran vàlua, de vida intensa, i de  tota la meva consideració, haig de dir que l’àudio al que em refereixo, dipositat a l’Arxiu Nacional de  Catalunya i que vaig transcriure per la documentació (aviat accessible) explica literalment que s’ho  passaven la mar de bé -a diferencia de com estaven en la presó provisional de les Caputxines- fent teatre,  cantant, etc.... que ja es veu que tira d’ironia i, alhora, de idealització d’un fosquíssim temps passat. Potser  el to del “no li van provar” o no sé ben bé que vaig dir, no va ser ben entés, però vaja, quan estàs parlant i  mirant de fer el discurs interessant i proper, a vegades no surt tant bé com un voldria. Prenc nota i miraré  de fer-ho millor.  

Per acabar, quan el diumenge, en finalitzar la xerrada i el Sr. Morales amb un altre senyor em van explicar  les seves inquietuds sobre la visita, tan bon punt vaig comprendre que em deien (certament, estava una  mica cansat de l’estrès de parlar davant de tantes persones i en un dia tant assenyalat) vaig prendre nota  del seu correu i, a la mateixa tarda del diumenge, el vaig escriure per quedar, comentar i veure les  documentacions, cosa que espero fer amb molt de gust tan bon punt em responguin el correu. Sempre a  títol particular i amb l’afany de millorar el coneixement del tema i les visites perquè jo només col·laboro  puntualment amb el M/A/C en aquesta qüestió, però no hi treballo i, per tant, els assumptes relacionats  amb l’Ajuntament els han de resoldre on correspongui (i els vaig suggerir que hi contactessin).  

Diumenge 29 de gener faig una visita guiada LA MITJA CEBA i estaria encantat que hi vinguessin per tal  d’escoltar el que normalment hi explico. Per altra banda en el calendari de visites, la primera monogràfica  dedicada a República, guerra civil i repressió franquista serà el 16 d’abril.  

Albert Güell Juanola
Professor d'Història, Historia de l'Art i cultura audiovisual

Etiquetes: