Feina feta versos paràlisi institucional. Allà on uns hi veuen un canvi en les maneres de fer els altres els altres parlen d’un govern inexistent. La voluntat de diàleg i transparència, per uns, és opacitat segons altres. Les diferències entre el govern de CiU i els principals grups de l’oposició a l’hora de valorar aquest primer any de mandat semblen tan insalvables com la distància que els allunya d’un possible pacte. I 365 dies després de les eleccions municipals que van fer tombar el color polític al consistori després de tres dècades de governs socialistes i d’esquerres, CiU continua havent de front als problemes de la ciutat en solitari, en minoria i amb una difícil situació econòmica que s’agreuja dia a dia. En aquest context, les mesures per fer front al deute de Pumsa i de l’Ajuntament i les raons que dificulten un acord de govern són els temes centrals del balanços que fan els grups municipals.
“Dos no arriben a un acord si un no vol. Nosaltres hem posat sobre la taula el pacte de ciutat i qui ens diu que no són la resta de partits polítics”. L’alcalde, Joan Mora, parla clar sobre la situació del seu govern a la ciutat i treu ferro a les crítiques que des de l’oposició, especialment PSC i PPC, li arriben per la “paràlisi” en què consideren que es troba el govern de Mataró. “La gent del carrer no m’ha dit que hi hagi paràlisi, això són consignes que llencen els partits de l’oposició però la gent sap que el govern està treballat molt dur i que la ciutat continua funcionant”, afirma l’alcalde, que considera que a Mataró “falta la cultura del govern en minoria. Els seus mecanismes no es coneixien i ara els comencem a experimentar”, valora.
La visió del cap de l’oposició, l’exalcalde socialista Joan Antoni Baron, és ben diferent. “Tenim un govern inexistent, ha passat un any i estem allà mateix, no hem avançat en res i alguns temes fins i tot s’han malmès. I les coses que funcionen, com el TecnoCampus o l’arribada del Corte Inglès, és perquè ja estaven en marxa abans”, valora Baron. Pel portaveu del PPC, José Manuel López, el govern de Joan Mora “fa el que pot, però la realitat és que van ‘a salto de mata’. La ciutat, per sort, funciona sola, però el govern, ara mateix, ni sap ni contesta”, diu.
El 27 de maig del 2011, CiU guanyava les eleccions municipals per primera vegada a Mataró. Però tot i l’alegria inicial, els resultats ajustats (amb CiU guanyant en vots però empatant amb el PSC en vuit regidors) i l’entrada de tres regidors de PXC a l’Ajuntament ha complicat, i molt, les fórmules per arribar a pactes estables. La realitat és que CiU només podria formar una majoria estable amb el PSC, amb qui sumaria 16 regidors. Però Mora, que durant la campanya va vendre la promesa de canvi i en el Ple d’investidura va posar sobre la taula un gran pacte de ciutat, sembla reticent a fixar un pacte “formal” amb el PSC. De fet, el govern de CiU va intentar a arribar a un acord amb el PPC, en un polèmic “pacte secret” que va sortir a la llum poc abans de l’aprovació dels pressupostos del 2012, que Mora va acabar tirant endavant gràcies a un acord puntual signat amb els socialistes. Tot i aquest assaig de sociovergència, el dia a dia ha demostrat que les dues principals formacions polítiques estan lluny de l’entesa. Situacions com la viscuda al Ple de febrer, en el que l’oposició va retirar tot el contingut per denunciar la paràlisi institucional; o al ple extraordinari del mes de març, en què l’oposició va tombar el Pla d’Ajust per poder accedir als ajuts del Decret Rajoy dels proveïdors, han estat els exemples més evidents dels desacords entre el govern i l’oposició. “Un govern en minoria té voluntat de diàleg, hi ha més transparència de la que hi ha hagut mai, més reunions i informació, però el que no podem fer quan estem convençuts d’un tema bo per la ciutat, és de no portar-lo al ple”, es justifica Mora, que tot i això, no es tanca a un possible acord. “Si el PSC s’acosta al govern, tindrà una receptivitat total per part del govern. No tindríem cap problema en treballar amb el PSC”.
Baron, en canvi, defensa que el PSC “ha estès la ma cada vegada que hem pogut”, citant com a exemple l’aprovació de la modificació urbanística dels entorns Biada “que hem votat i això que no ens acaba de quadrar”. “El pacte depèn de qui té la possibilitat de proposar pactes”, sentencia. El problema, pel líder de l’oposició, és que “Mora ha renunciar a la política, a fer negociacions i arribar a pactes, i a tot el que li suposi embolics polítics”. Baron creu que aquesta actitud és la que explica també que Mora s’hagi escudat en el “catastrofisme”: “Em fa por que ho faci com a excusa per no haver de posar cap projecte sobre la taula, o que sigui una actitud mental, que pensi que governar es tan difícil que és millor anar fent”, reflexiona Baron. Mora li replica: “no som catastrofistes, som realistes i transparents. La situació és la que és i si parlem de romanents negatius i pèrdues a Pumsa, aquesta és la realitat”, diu l’alcalde, que afegeix que “sabíem que caldria un any per poder endreçar les coses i depurar la situació”.
Llegeix la segona part del reportatge