La premsa gratuïta local i comarcal creix a ritme vertiginós. El cens de publicacions informatives de Catalunya, supera ja la xifra de tres-centes i l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta (ACPG), que representa les més veteranes i les més importants, suma cada mes nous associats i ja està per sobre de les vuitanta capçaleres. Les publicacions associades a l'ACPG tenen una tirada conjunta superior als 1.700.000 exemplars i una audiència potencial de 4,5 milions de lectors. No hem sabut localitzar a tot Europa una revolució com la que està experimentant la premsa gratuïta comarcal de Catalunya, afirma l'editor mataroní Mateu Ros, president de l'ACPG. Aquesta premsa, que està editada en català, ha revitalitzat la informació de proximitat i en aquest sentit segueix contribuint decisivament a la normalització lingüística i a la integració dels nouvinguts, tal com va fer als anys seixanta, subratlla Ros. El president de l'ACPG també apunta que el gran moment que viu el sector suposa alhora un bon impuls per a la premsa de pagament, i, de fet, actualment ja estan compartint molts projectes conjunts. La premsa de proximitat ha ajudat a creat hàbit de lectura de diaris, sobre tot en els sectors populars, com ho demostra el fet de que el 62% dels lectors de premsa gratuïta també consumeixen diaris de pagament, apunta Ros.
En aquest context, l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta, amb seu a Mataró, ha convocat les segones Jornades Internacionals de Premsa Gratuïta els dies 25, 26 i 27 d'octubre al Centre de Convencions del Fòrum de Barcelona, amb l'objectiu d'analitzar la situació del sector a Catalunya i Espanya i el seu nivell de desenvolupament dins l'àmbit local i comarcal.
Aquesta cita vol ser un espai ineludible d'anàlisi del present i futur immediat dels mitjans de comunicació gratuïts a Catalunya, Espanya i al món, sector que d'un temps ençà ha tingut un impacte directe en el canvi de les formes de consum d'informació de la població, senyala Mateu Ros.
Entre els congressistes destaca la presència d'especialistes del sector a nivell mundial com el professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat d'Amsterdam, Piet Bakker; el director del diari argentí Clarin.com, Guillermo Culell o fundador del diari AM New York Russel Pergament i el seu cap de distribució i difusió , Donald A. Nizen, entre d'altres. Però
Protagonisme per a l'editor local
Però el gran protagonisme de les Jornades és l'editor local i comarcal. En aquest sentit, l'organització ha posat sobre la taula alguns dels debats que més preocupen el sector: com mantenir i rendibilitzar l'equip de vendes; com treure rendiment dels nous portals informatius que molts empresaris de premsa gratuïta han impulsat els darrers anys; com arribar al gran anunciant des de les pàgines d'un gratuït local; com millorar els convenis collectius dels treballadors de premsa gratuïta, o com regular la distribucio a les ciutats mitjanes de Catalunya, una taula aquesta última, que comptarà amb l'editor maresmenc Jordi Carranza i amb el cap de manteniment de l'Ajuntament de Mataró, Antoni Saurí. Al llarg de les Jornades també es discutirà sobre el model informatiu de la premsa gratuïta en un debat que aplegarà directors de diferents mitjans de Catalunya i Espanya i que moderarà el director de publicacions de Capgròs i cap de comunicació de l'ACPG, Francesc Castanyer.
.
Els organitzadors preveuen l'assistència de més de 300 participants tant del sector de la premsa gratuïta, com del món de la comunicació en general. Fa 4 anys l'Associació va assolir el repte d'organitzar les primers Jornades Internacionals de Premsa Gratuïta, que van representar la presentació en societat de la recentment creada Associació Catalana de la Premsa Gratuïta.
L'ACPG busca seu permanent
El primer dia de les jornades, el dimecres dia 25 d'Octubre, es celebrarà l'assemblea anual d'associats en la que es farà un balanç de la feina de l'exercici anterior i es portarà a terme un debat sobre les inquietuds dels responsables de les més de 70 capçaleres adherides a l'ACPG. Mateu Ros planteja una valoració dels objectius de futur de cara a la captació de nous associats per tenir més representació i més fons. També es vol consolidar l'estructura de l'associació fent així que deixi de ser itinerant fixant d'aquesta manera una seu estable que permeti a l'organització tirar endavant els projectes plantejats al llarg del curs. Segons Ros la premsa gratuïta que és el sector més emergent de la comunicació necessita tenir una associació darrera, que la recolzi i l'ajudi, i sobretot que respongui a les seves necessitats.