La Montse, jubilada, obre la porta quan truquen i resulta que és la Marian. Són amigues del barri però aquest cop no van a fer-la petar. La Marian és una de les picaportes del projecte A-porta, veïnes que es passegen per Rocafonda i es posen a disposició de cada llar per analitzar el que paguen a nivell energètic. Moltes famílies de tot Mataró tenen contractes d’abastiment d’electricitat, gas o aigua no ajustats a les seves possibilitats. Que paguen més del compte o que es podrien estalviar part de la factura, en un moment en què moltes economies familiars estan que fan pampallugues. Les picaportes com la Marian informen de les possibilitats, aconsellen, expliquen. I moltes veïnes com la Montse, gràcies a aquestes visites, acaben per estalviar-se bona part del que pagaven. Hi ha baixades de preu possibles d’entre el 20 i el 50% del que es paga. La Marian va aconseguir, en una visita, que una veïna s’estalviés quasi 100 euros en un mes.
Les picaportes de Rocafonda, aquesta espècie d’agents contra la vulnerabilitat energètica de llars i veïns no han aparegut per ciència infusa. De fet el projecte A-porta és el programa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya que s’implementa per primer cop a Mataró gràcies a la implicació de l’AV Rocafonda. Des de l’octubre s’han succeït les visites com la de la Marian a la Montse tot i que les darreres setmanes de majors restriccions les trucades i l’atenció on-line han substituït la presencialitat. Els rostres de les 10 picaportes, veïnes dels barris que ajuden a altres veïns i veïnes, figuren en cartells repartits al costat del telèfon 679 611 289, al que també es pot sol·licitar atenció.
És espectacular com poden baixar en alguns casos les factures energètiques. En les visites, i gràcies a les darreres mensualitats pagades, les picaportes aconsellen i consciencien sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així als veïns protagonistes del seu propi consum. “És un projecte d’empoderament, de fer xarxa veïnal, de reforçar la comunitat que a més també ens permet detectar situacions i una major informació de les problemàtiques del barri”, explica Esther Lumière, coordinadora del projecte a Rocafonda.
Com funciona?
Només amb revisar condicions i tarifes es pot estalviar d’un 20 a un 50% de les factures
Les picaportes de Rocafonda, que són de Magreb, Gàmbia, Senegal i Catalunya per poder atendre a tota la pluralitat intrínseca del barri, també fan acompanyament a les persones que ho necessitin a les oficines de les empreses de subministraments bàsics, per tal d’ajudar-les en les gestions necessàries. “Tothom t’obre i t’escolta, absolutament tothom. Després hi ha gent més reticent a compartir informació o deixar-se ajudar però la sensació general és de gran agraïment per oferir aquesta ajuda”, explica la Marian, a qui fins i tot quan es passeja per Rocafonda hi ha qui li porta factures perquè se les miri.
Aquest vincle, aquest ajudar-se entre veïnes, és la base d’A-porta. I els consells poden anar més enllà de, per exemple, posar els electrodomèstics en hora nocturna o canviar de mercat lliure a preu taxat. “Amb els tancaments de casa, el canvi a tecnologia LED dels llums o també gràcies a bons d’ajut diversos també podem afavorir l’estalvi”, explica la Marian.
Les picaportes informen a les seves pròpies veïnes, creant complicitats al mateix barri
La idea és que fins a finals d’any es mantingui la tasca de les picaportes i el programa, que s’ha hagut d’adaptar als nous temps. A partir d’aquí el programa es podria estendre a altres parts de Mataró o continuar a Rocafonda per abordar altres problemàtiques amb la mateixa metodologia: veïnes que ajuden veïnes i consolidació comunitària per a la millora del dia a dia. “És important mantenir programes així i que siguin la pròpia gent del barri la que s’empoderi. Depèn de les aportacions de les administracions el manteniment del programa A-porta aquí o treballar-lo a altres llocs, si s’ha implementat a Rocafonda també és per la insistència de la seva Associació de Veïns”, explica Lumière.
Dades actuals d’A-porta a Catalunya
L’aterratge al barri de Mataró és el setè del projecte A-porta a un barri de Catalunya des que va començar a Ciutat Meridiana de Barcelona el 2016. A data d’avui es calcula que els picaportes han picat la porta d’unes 8.000 llars de tot Catalunya, aconseguint que l’obrissin a més de 5.800 habitatges i han entrevistat unes 4.000 famílies, el que suma gairebé a 12.000 persones ateses. Amb estalvis com els que es generen de mitjana, el projecte deixa clar que amb la involucració, ajuda, assessorament i empatia entre veïnes, més llars poden esquivar millor els revolts i giragonses de tot de sistemes tarifaris que sovint semblen dissenyats per a què cada família pagui més del que toca.