L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i el director dels Serveis Territorials al Maresme-Vallès, Josep Maria Fernández, han signat l’acord que marcarà les accions educatives d’aquest 2010. El conveni es tradueix en uns 18 milions d’euros invertits de part de les dues administracions, 6’7 de l’Ajuntament i 11’2 de la Generalitat, en cinc àmbits: escolarització del curs actual, obres i manteniment, educació complementària, centres municipals i planificació. La signatura d’aquest dimecres, dia 22, és una continuació de l’acord de 2008 en el que s’establia la corresponsabilitat de les dues administracions. Fins aquest moment, les col·laboracions eren puntuals. Baron ha remarcat que es tracta d’un acord que “dóna més responsabilitats a tothom” i que a la vegada permet “acostar-se al territori per governar”.
Per la seva banda, Fernández ha explicat que és un pas més en el procés de descentralització engegat pel govern de la Generalitat en aquesta legislatura, i ha assegurat que el treball “conjunt” permet “fer més coses”. Ha recordat, també, que és un conveni per dos anys –com l’anterior- i que no es redueix a una aportació econòmica, sinó que també s’han establert acords a nivell organitzatiu i “d’escolarització en general”. En aquest sentit, es faran actuacions conjuntes en les necessitats que calguin a primària o secundària, PQPI, batxillerats, formació professional o altres.
Per exemple, obren una nova línia d’EI 1 a l’escola Torre Llauder, amplien un grup de quart d’ESO del Thos i Codina, obren o tanquen nous cicles formatius segons les demandes entre d’altres actuacions que, en definitiva, hi ha un control més acurat sobre el mapa educatiu de la ciutat per tal de poder-lo adaptar i no deixar cap punt despenjat. A tot això se li afegeix l’aportació econòmica en matèria d’obres i manteniment, on ”una de les prioritats”, segons la regidora d’educació, Conxita Calvo, és la de assegurar la “seguretat” en els centres educatius. A banda hi ha actuacions en centres com el Miquel Biada, l’Escola d’Adults o les escoles bressols o subvencions en mesures de qualitat com desplaçaments, menjadors, acollides matinals, formació del professorat, etc.
Instal·lació de l’1 per 1
A la roda de premsa també han confirmat que tots els instituts públics i sis concertats compten amb el projecte 1 per 1, que informatitza als alumnes. La inversió econòmica i els tràmits estan fets, i si encara no s’ha instal·lat a tots els centres que s’hi van adherir es deu, simplement i segons Fernández, a que pot “haver-hi problema d’stocks de la casa que els ha de repartir”. Tot i això, preveuen que durant aquest final de mes ja estigui tot solucionat. També han parlat sobre els cursos de P3 del proper any. En aquest sentit, segons una representant dels Serveis Territorials hi haurà vuit bonys, argot amb el qual defineixen en el sector la presència de pics de natalitat que no tenen una continuïtat, que solucionaran amb alguna línia específica més en algunes escoles bressols. Aquestes línies són esporàdiques, pel que el següent any aquella escola tornarà a tenir les que li pertocaven. El ‘bony’ del proper curs el tenen calculat degut a que la natalitat que afecta el 2011-2012 és d’uns 1.7000 nens i nenes, superior als 1.400 d’enguany.