Mataró té nou full de ruta per ser una ciutat més feminista i LGTBI+

L'Ajuntament de Mataró dóna suport a la Llei Trans estatal

La Junta de Portaveus reclama un marc legal que protegeixi el dret al canvi registral de sexe, i també a la identitat i expressió de gènere

L'Ajuntament de Mataró dona suport a l'aprovació de la Llei Trans estatal, que garanteixi els drets de les persones transsexuals. La Junta de Portaveus va aprovar una declaració institucional presentada per En Comú Podem Mataró, el mateix partit que ostenta a nivell estatal el Ministeri d'Igualtat que promou la llei. La declaració inclou esmenes del PSC, i reclama un marc legal que protegeixi jurídicament el dret a la identitat i expressió de gènere. Mataró és un dels municipis capdavanters en polítiques LGTBI a Catalunya. 

La llei Trans, prevista en l'acord de coalició entre PSOE i Unidas Podemos, és actualment un borrador presentat pel Ministeri d'Igualtat que preveu diverses reformes respecte a l'actual llei 3/2007 pel canvi de sexe registral de les persones trans. En concret preveu qüestions que han generat força polèmica, tant entre els socis de govern com en el moviment feminista, com són la lliure autodeterminació de gènere, l'edat mínima per prendre decisions sobre tractaments hormonals, el reconeixement de les identitats no binàries o l'accés a tractaments reproductius. 

La declaració institucional de l'Ajuntament de Mataró no entra en aquestes qüestions de fons i se centra en reclamar que hi hagi "un marc legal que protegeixi jurídicament el dret a la identitat i expressió de gènere i que de manera integral i transversal aporti solucions a totes les situacions on les persones trans són tractades en desigualtat respecte a la ciutadania". Des del consistori es defensa que el canvi registral de sexe ha de ser un dret "que no estigui condicionat a la prèvia presentació d'informe mèdic o psicològic algun, ni a la prèvia modificació de l'aparença o funció corporal de la persona a través de procediments mèdics, quirúrgics o d'una altra índole".

Una celebració del Dia contra la LGTBIfòbia

A més, afirma el text, "la norma ha de servir com a marc que permeti als poders públics posar en marxa amb urgència mesures d'acció positiva que facin possible que, més enllà de la igualtat formal, la igualtat de les persones trans sigui plena, real i efectiva, posant fi a una discriminació històrica i sistemàtica cap a aquest col·lectiu". Per tot plegat, es considera necessari impulsar "l'aprovació d'una llei que estableixi un mínim bàsic de garanties per a la igualtat real i efectiva de les  persones trans, amb ple respecte a l'ordre constitucional de distribució de  competències entre l'Estat i les comunitats autònomes". 

Davant d'això, la declaració institucional Instar el Govern espanyol i al Ministeri d'Igualtat a iniciar el tràmit i aprovar en aquesta legislatura un marc legal en matèria de drets trans que garanteixi la plena igualtat, fonamentat Ajuntament de Mataró "en la despatologització, en el reconeixement de la diversitat de gènere, en l’autodeterminació de la identitat de gènere i en l'abordatge integral de polítiques per intervenir en les desigualtats estructurals que viuen les persones trans".