L’AV de l’Escorxador també surt en defensa de la Teixidora. Foto: R.Gallofré

L'Ajuntament vol que es desallotgi d'immediat l'antiga escola Menéndez i Pelayo per enderrocar-la

El consistori recorda que l'edifici té problemes estructurals i defineix "d'il·legal i irresponsable" l'ocupació de l'immoble per part del Sindicat d'Habitatge, amb qui no obrirà cap negociació

L'Ajuntament de Mataró no té cap intenció de negociar amb el Sindicat d'Habitatge respecte a l'ocupació de l'antiga escola Menéndez i Pelayo, immoble buit des de l'any 2018 que està previst enderrocar per problemes estructurals. El consistori reclamarà d'urgència el desallotjament judicial de l'immoble per via administrativa, quelcom que esperem aconseguir ràpidament ja que es tracta d'un bé de titularitat pública, amb riscos acreditats i amb una data d'enderroc que és a punt de ser fixada. 

Una seixantena de persones del Sindicat d'Habitatge van ocupar ahir diumenge, 1 de maig, l'antiga escola al carrer Alarcon, que va tancar portes l'any 2011. Del 2013 al 2018 va ser una de les seus de l'Escola Municipal de Música, un rol que va deixar de jugar arran de la detecció de problemes estructurals a l'immoble. L'Ajuntament va plantejar-se en un primer moment rehabilitar l'edifici, però els estudis realitzats van fer arribar a la conclusió al govern municipal que l'enderroc era la millor opció.

Al novembre de 2021 es va aprovar el projecte executiu per tirar l'edifici a terra, i a principis del mes d'abril es va licitar l'obra. El contracte amb l'empresa adjudicatària es signarà en els propers dies i l'enderroc s'hauria de dur a terme a mitjan mes de juny. A curt termini s'hi farà un aparcament en superfície, tot i que a la llarga el solar ha de destinar-se a un nou equipament, pendent de definir. 

Aquests no són els plans, però, del Sindicat d'Habitatge, que ha ocupat l'edifici per convertir-lo en un centre social "al servei dels mataronins" on, entre d'altres coses, volen oferir classes de català i àrab, activitats extraescolars i de reforç, banc d'aliments, gimnàs popular i altres iniciatives per al veïnat més desfavorit. El col·lectiu pretén obrir negociacions amb l'Ajuntament per decidir el futur de l'immoble. 

L'Ajuntament, però, no sembla tenir cap interès en establir un diàleg amb el Sindicat. Segons assenyalat aquest dilluns el regidor de Via Pública, Juan Carlos Jerez, l'ocupació de l'edifici "és il·legal i també una irresponsabilitat", davant la manca de manteniment i dels defectes estructurals que té l'edifici. L'any 2018 es va acreditar que l'edifici patia patologies que el feien incompatibles amb les activitats educatives. "L'immoble no corre risc imminent de caure, però han passat quatre anys sense cap mena de manteniment, així que la situació ara és pitjor", ha recalcat Jerez. A banda, considera que els ocupants no són interlocutors vàlids. "Mataró té 130.000 habitants i uns regidors que són els seus representants; 60 persones no es poden atribuir el paper de decidir el futur d'un equipament que és titularitat de tots". 

El regidor de Via Pública, Juan Carlos Jerez

El regidor ha apuntat que a l'hora d'afrontar el desallotjament d'aquest tipus d'immobles ocupats hi ha "un procés estandaritzat", que s'iniciarà d'immediat amb la notificació a les persones ocupants dels riscos que corren pels problemes estructurals de l'edifici. Si no marxen per voluntat pròpia, s'iniciarà el desallotjament per via administrativa, que l'Ajuntament espera que es tramiti d'urgència perquè es dona prioritat en casos de béns públics, perquè el procés per enderrocar-lo ja està fixat i perquè les patologies de l'immoble estan determinades per estudis tècnics.