El secretari tècnic del projecte 'Maresme Marítim', Josep Milà, durant la presentació del clúster.

capgros.com/ACN

Ajuntaments i empreses creen un clúster per dinamitzar l'economia marítima

'Maresme Marítim' preveu impulsar accions en l'àmbit empresarial, formatiu i de desenvolupament d'infraestructures

Els Ajuntament de Mataró, Sant Andreu e Llavaneres i Arenys de Mar, el Consell Comarcal del Maresme, el Port de Mataró, el club nàutic El Balís, el consorci de turisme Costa de Barcelona-Maresme, el parc tecnològic TecnoCampus Mataró-Maresme i la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) s'han aliat per a la creació d'un clúster marítim per a la dinamització de l'economia del Maresme. El projecte, en una fase encara incipient, preveu desenvolupar un pla d'actuacions en l'àmbit empresarial, formatiu i d'infraestructures, amb l'objectiu de generar ocupació i situar la comarca com un referent de l'economia nàutica i marítima.

Els impulsors del projecte veuen en el front marítim del Maresme un gran potencial que encara no s'ha explotat prou. En els 48 quilòmetres de costa, aquesta comarca compta amb 484 empreses, entitats i agents diversos relacionats directament amb el mar. La facturació anual, només d'aquests sectors vinculats al mar, és de més de 160 milions d'euros (MEUR).

En aquests escenari, l'administració pública i els empresaris de la comarca es proposen fer créixer encara més el sector per crear ocupació i diversificar l'economia de la comarca. El secretari tècnic del projecte 'Maresme Marítim', Josep Milà, assenyala tres subsectors clau i de llarga a tradició al Maresme on incidir: la pesca tradicional, les drassanes i els esports nàutics.

A partir d'aquests eixos, es preveuen impulsar un accions en l'àmbit empresarial, com la promoció dels esports nàutics, el turisme familiar o el turisme de salut. També es vol apostar per la formació, amb la creació d'estudis de grau mitjà relacionats amb la pesca, la formació de gestors de ports, professionals en talassoteràpia o en arquitectura naval i l'impuls d'estudis de grau superior de gestió de negocis marítims.

Una altra branca és l'impuls d'una associació de port del Maresme i l'organització d'activitats esportives internacionals relacionades amb el mar. Actualment a la comarca hi ha cinc ports -Arenys, Llavaneres, Mataró, Premià, El Masnou- amb més de 4.000 amarratges i 40 entitats entre clubs nàutics, escoles de vela, centres de busseig i clubs de pesca.

Per fer possible aquests projectes, Milà fa una crida a la creació de sinèrgies entre els diferents sectors per tal de trencar amb l'"atomització" actual del sector marítim. En aquest sentit, els responsables polítics del Consell Comarcal del Maresme i l'Ajuntament de Mataró en aquest projecte, Diego Sánchez (PP) i Miquel Rey (CiU) aposten per "remar plegats" per desenvolupar un sector que "no s'ha aprofitat prou".

Etiquetes: