Núria Sauleda firma l'article "Els ajuts europeus rehabiliten i fan les llars més confortables"

Els ajuts europeus rehabiliten i fan les llars més confortables

La Delegada del Col.legi de l’Arquitectura Tècnica al Maresme anima en aquest article a aprofitar els Fons Next Generation per rehabilitar els habitatges del país

Moltes vegades quan es parla d’ajuts públics, es pot tendir a arrufar el nas per por a la dificultat dels tràmits que poden suposar. Però el cert és que els anomenats Fons Next Generation, aquells diners que venen de fons de recuperació econòmica i que la Comissió Europea va dissenyar per finançar reformes i inversions als països afectats per la pandèmia del Covid-19, no només estan donant uns molt bons resultats sinó que, encara avui, a les portes d’acabar el 2024, són vigents i val la pena aprofitar-los.

Amb l’arribada de l’hivern, del fred i les pluges, és habitual que surtin a la llum o s’acusin aquells desperfectes o mancances de molts habitatges de Catalunya, fruit del pas del temps. Filtracions, humitats, aïllaments exteriors que han perdut les seves propietats i que suposen un dispendi d’energia molt per sobre del que seria necessari... I davant d’aquesta situació que viuen molts habitatges, cal posar en valor les propostes econòmiques que, des dels fons europeus, es poden sol·licitar.

Un edifici mitjà a Catalunya té entre 10 i 25 habitatges, i tenint en compte que per recórrer a aquest finançament europeu les obres s’han d’acabar el juny del 2026, encara hi ha temps per poder-ho dur a terme. Els fons contemplen ajuts per tasques com ara canviar les finestres, rehabilitar cobertes, instal·lar plaques fotovoltaiques, sistemes aerotèrmics o l’aïllament íntegre de les façanes entre d’altres, i contemplen una forquilla d’entre 6.300 i 18.800 euros per habitatge, o bé cobrir entre el 40% i el 80% del cost total de les obres. A més, aquests ajuts també poden contemplar, altres actuacions, fins i tot, el canvi o instal·lació d’ascensors.

Són doncs, un suport econòmic vigent i que es converteix en una bona oportunitat per actualitzar molts dels habitatges de Catalunya que fa anys que necessiten una actualització. I per poder conèixer tots els tràmits i els passos per poder beneficiar-se’n, cal només contactar amb el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) o bé amb qualsevol de les seves delegacions, com la que tenim a Mataró, i que a través de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació (OTR) tenen com a objectiu orientar i assessorar en aquesta matèria.

Els ajuts europeus són encara una gran oportunitat, però amb data de caducitat. Cal aprofitar el moment.

 

Etiquetes: