Un cop acabada una temporada extraordinària, Carles Guanyabens, des de fa sis anys president de la colla castellera Capgrossos de Mataró, va anunciar que no es presentaria a la reelecció. L’assemblea per escollir la nova junta tindrà lloc el proper 15 de gener. L’encara president fa balanç del dolç moment que viu l’entitat i sobretot d’aquesta darrera temporada, en que la colla ha descarregat, a més d’un munt de castells de 9, el seu primer gamma extra, la torre de 9 amb folre i manilles.
Ho deixa ara, en el millor moment de la colla, per sortir per la porta gran.
No, no, és una decisió meditada de fa molt temps. Amb la fragilitat que tenen els castells no es pot estar pensant “quan fem aquesta construcció, marxo”. Cap càrrec es pot perpetuar, i menys el de president, i sis anys ja és prou temps. És molt necessària la renovació i regeneració de càrrecs.
Però si després de tres intents no s’hagués aconseguit arribar a la gamma extra, se n’aniria amb un regust amarg.
Evidentment no hagués marxat amb aquesta alegria, eufòria i felicitat. Als nostres 14 anys d’història hem assolit una fita que només altres quatre colles havien assolit, i a més a més a la manera dels Capgrossos, amb disciplina i rigor, i fruit d’això el castell va sortir d’una factura espectacular, clavat, que va sorprendre molta gent.
Si la propera temporada no es fa cap gamma extra, s’haurà de parlar de fracàs?
Cal consolidar-ho, i no ens ve de nou, perquè quan el 2002 vam fer per primera vegada un castell de 9 ens va semblar una cosa extraordinària, però totes les següents temporades hem aconseguit aquest nivell. L’aspiració ha de ser consolidar-nos en la gamma extra, i anar a per nous reptes, que en el món casteller no s’acaben mai. Ara, si no s’hi arriba, doncs no passa res, i a seguir treballant assaig rere assaig.
Altres colles amb molts més anys de trajectòria els poden començar a agafar enveja...
Al món casteller hi ha rivalitat, és clar, però es dóna molt més a les comarques tarragonines, on van néixer els castells. La nostra colla no té enemics, i la demostració és que quan anem a qualsevol plaça la nostra pinya es torna multicolor, com nosaltres també ajudem a les soques de les altres colles.
Al cap de colla se’l veu molt a plaça i als assaigs. Però el president, quines funcions té?
A part de representar institucionalment la colla i gestionar-la administrativament, té un objectiu bàsic: l’impuls social. Una colla castellera necessita quanta més gent millor.
Doncs en aquest sentit el 2010 també ha estat un èxit, perquè hi ha hagut més d’un centenar d’altes als Capgrossos.
Habitualment entren cada temporada entre 80 i 90 persones, però aquest any s’ha superat. Suposo que el fet de portar per primera vegada un gamma extra a plaça ha estat un caramel per a molta gent, i hem fet castells de 9 amb una facilitat sorprenent, cosa que fa que més gent s’interessi pel fenomen dels Capgrossos.
I ara a més els castells són declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco!
Sí, no és un fet gens simbòlic, sinó molt important, tot i que crec que la repercussió la pot tenir més a nivell internacional que no a nivell intern de cada colla, perquè aquí ja fa anys que la gent sap que són els castells. Faltava que es coneguessin més a l’Estat espanyol i a la resta del món, i en aquest sentit la Unesco pot fer una gran feina.
Què li diria als que encara s’estan pensant si entrar a la colla?
Que ser casteller enriqueix l’esperit, i no és una frase feta ni retòrica, és pura realitat. És una tradició de més de 200 anys d’història, una activitat oberta a tothom, sense cap mena d’exclusió, cosa bastant atípica, i que potencia els valors de solidaritat, integració, disciplina, rigor, esforç col·lectiu, tolerància... Són valors que es treballen cada dia i que enganxen. Ara mateix tenim 1300 socis, dels quals 650 castellers amb camisa. A les actuacions es fluctua entre 200 i 650 castellers. A nivell social hem d’estar molt cofois, perquè hem creat un moviment en el teixit associatiu de Mataró i el Maresme d’una gran potència, poques entitats poden arrossegar prop de mil persones en un desplaçament, com vam fer al passat Concurs de Tarragona... Tenir un local propi com el que tenim és també una fita assolida, i els resultats estan sortint, també ha estat una peça clau per arribar a la gamma extra.
A nivell econòmic, les coses també estan tan bé?
Ara mateix tenim una economia totalment sanejada. Com tothom, notem la crisi, sobretot a l’hora de cobrar els catxets de les actuacions, però la colla genera suficients recursos per cobrir totes les despeses que se generen durant l’any.
Què li dirà, a qui el rellevi?
Que intenti preservar la filosofia que ha fet gran els Capgrossos, que tingui paciència, que sigui molt tolerant, perquè a la colla hi ha gent de tots els extractes socials, culturals, econòmics... És una de les grans coses que he après, a ser tolerant amb tothom. I que tingui l’empenta per seguir fent créixer aquesta colla. Personalment, m’he sentit valorat i estimat, i, tot i la feinada que comporta, ha estat tot un privilegi haver presidit la colla aquests sis anys.