El centre de Mataró ja patia abans de la crisi sanitària una crisi comercial important, amb botigues històriques que abaixaven la persiana i constants canvis de negoci en locals que no acabaven de reeixir. La pandèmia de la covid-19 ho ha agreujat i en els darrers temps s'ha vist un "degoteig constant" de locals que han anat quedat buits als principals eixos comercials del centre de la ciutat. El president de l'associació Negoci Empresa Mataró, Jordi Novo, tem que el ritme de tancaments s'acceleri si la crisi sanitària torna a paralitzar l'activitat econòmica, com ja s'ha començat a fer al sector de l'hostaleria: "Patim perquè la segona onada sigui el detonant de possibles tancaments més massius".
Importants artèries comercials com la Riera, el carrer de Barcelona, el Carrer de Sant Josep, el carrer deSanta Teresa o l'entorn de la plaça de les Tereses i la plaça de Cuba de Mataró acumulen més d'una vintena de locals comercials tancats. N'hi ha que van abaixar la persiana molt abans de la crisi sanitària i d'altres que són víctimes directes de la covid-19.
El perill és l'efecte dissuasiu
Més enllà de l'impacte directe en els negocis afectats, el sector tem per un impacte global al conjunt del comerç que ja s'està notant. "Això va en detriment de tothom. Es van despoblant carrers i es genera un efecte dissuasiu de cara al públic", es lamenta el portaveu dels botiguers, Jordi Novo. El millor escenari, explica, és que hi hagi una oferta important que permeti atraure més clients al centre de Mataró. "És indispensable", assegura. Aquest, però, és un escenari llunyà a dia d'avui. Els locals buits costava, ja abans de la covid-19, que es reactivessin i les perspectives del sector a curt termini és que es disparin els tancaments.
Jordi Novo demana a les patronals que "pressionin" perquè els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) es puguin allargar "el màxim possible" fins a final de 2021 i no només fins al 31 de gener, com està previst actualment, per evitar que més empreses desapareguin. "Si les ajudes no arriben, a partir de Nadal podem tenir problemes", avisa.
Una tendència creixent
Els efectes de la covid-19 al comerç mataroní han accelerat una tendència creixent de tancament de comerços a la capital del Maresme. Entre 2017 i 2019 van tancar a la ciutat un 8% dels comerços, passant de 1.854 a 1.711 botigues, segons dades del cens d'establiments comercials.
Si es traslladen les dades a la superfície comercial disponible a la ciutat, l'impacte és encara més gran, ja que s'ha passat de 281.330 metres quadrats de superfície comercial el 2017 a 216.682 el 2019, un 23% menys en només dos anys. La major caiguda és la de les botigues de roba i complements, amb un 11% menys de comerços i un 20% menys de superfície comercial.